Hamas objavil video v oktobrskem napadu zajetega izraelskega talca

STA, A.L.
24.04.2024 18:55

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je danes objavilo video posnetek enega od izraelskih talcev, ki so ga pripadniki gibanja ugrabili med napadom na Izrael 7. oktobra lani in odpeljali v Gazo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mladenič na posnetku, za katerega ni jasno, kdaj je nastal, na premierja Benjamina Netanjahuja naslovi poziv, naj stori vse, da bi talce pripeljali domov.

V videoposnetku, ki ga je Hamas objavil na svojem kanalu na Telegramu, moški sedi sam na plastičnem stolu pred belo steno. Predstavi se kot Američan izraelskega porekla Hersh Goldberg-Polin, ugrabljen na glasbenem festivalu Nova na jugu Izraela med oktobrskim napadom Hamasa, v katerem je bil huje ranjen.

"Šel sem se družit s prijatelji, namesto tega pa sem se boril za življenje s hudimi poškodbami po vsem telesu," pove ugrabljeni v videu, katerega pristnosti in časa nastanka francoska tiskovna agencija AFP ni mogla neodvisno preveriti.

V videu sporočilu se sklicuje na 200 dni v ujetništvu, kar po poročanju ameriške televizije CBS nakazuje, da je bil posnetek narejen danes ali za obeležitev 24. aprila - natanko 200 dni od Hamasovega napada.

Mladenič, ki je v ujetništvu napolnil 24 let, v videu nagovori izraelskega premierja Netanjahuja in člane vlade ter jih prosi, naj pomislijo na ljudi, ujete v Gazi, ki so "še vedno (...) v peklu", brez vode, hrane in nujno potrebnih zdravil, pri čemer pokaže na amputirano roko. Pozove jih, naj storijo vse, da bi jih pripeljali nazaj domov.

V Hamasovem napadu na Izrael je bilo po poročanju AFP, ki se sklicuje na izraelske podatke, ubitih 1170 ljudi. Pripadniki Hamasa so ugrabili približno 250 ljudi, ki so jih odpeljali v Gazo. Izrael ocenjuje, da jih je 129 še vedno na območju Gaze, vključno s 34, za katere vojska trdi, da so mrtvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta