Hrvaška: Opozicija napovedala referendumsko pobudo proti obveznim covidnim potrdilom

STA, M.R.
25.11.2021 18:56

Hrvaška konservativna opozicijska stranka Most je danes napovedala, da bo 4. decembra začela zbirati podpise državljanov pod dve referendumski pobudi, ki sta usmerjeni proti pooblastilom hrvaškega štaba civilne zaščite v času epidemije. Med drugim želijo, da bi državljani na referendumu odločali o ukinitvi obveznih covidnih potrdilih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pretekli konec tedna je v Zagrebu potekal protest proti obveznim covidnim potrdilom.

EPA

Predsednik Mosta Božo Petrov je na novinarski konferenci v hrvaškem parlamentu dejal, da želijo z dvema referendumskima pobudama ukiniti "štabokracijo". V stranki tudi menijo, da bi moral o vseh epidemioloških ukrepih odločati hrvaški sabor z dvotretjinsko večino in ne nacionalni štab civilne zaščite, ki ga imajo za "parapolitično telo" hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

Pojasnili so, da bodo s prvo pobudo prosili državljane, naj se izjasnijo, ali je treba s spremembami hrvaške ustave določiti, da je pandemija stanje, v katerem mora o epidemioloških odločati hrvaški parlament z dvotretjinsko večino.

Z drugo pobudo v stranki merijo na tri cilje; prvič, da o omejitvah posameznih z ustavo zagotovljenih pravic in svobod ne more odločati nacionalni štab civilne zaščite, temveč hrvaški parlament, drugič, da bi moral vse še zmeraj veljavne odločitve štaba potrditi sabor. Nenazadnje želijo ukiniti tudi obstoječo odločitev o obveznih covidnih potrdilih v javni in državni upravi, o vseh nadaljnjih ukrepih naj bi prav tako odločal sabor.

V stranki tudi zatrjujejo, da se je skoraj 50.000 ljudi že prijavilo, da želijo pomagati pri zbiranju podpisov. Prepričani so, da bodo dosegli potrebno število podpisov, ki je najmanj deset odstotkov podpisov vseh volivcev.

Hrvaško ministrstvo za upravo in pravosodje je v primeru prejšnje referendumske pobude proti zamenjavi hrvaške kune v evro določila, da je potrebno zbrati najmanj 368.867 podpisov. Skrajno desničarska hrvaška opozicijska stranka Hrvaški suverenisti je sredi novembra potrdila, da v 15 dneh ni uspela zbrati zadostnega števila podpisov pod svojo referendumsko pobudo proti uvedbi evra.

Poslanci Mosta kot tudi nekaterih drugih hrvaških skrajno desnih strank so bili prejšnjo soboto med najbolj izpostavljenimi udeleženci protestov proti obveznimi covidnim potrdilom. Na osrednjem zagrebškem trgu se je zbralo nekaj deset tisoč nasprotnikov obveznih covidnih potrdil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta