Hrvati v gradnjo nove vpadnice v Split: Zgraditi nameravajo most, vreden sto milijonov evrov

STA, Gr.G.
04.07.2024 16:05

Samo pripravljalna dela na gradnjo mostu bodo trajala štiri do pet let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nov vhod v Split z zahodne strani naj bi zmanjšal prometne zastoje.
Profimedia

Podjetje Hrvatske ceste je predstavilo projekt gradnje sto milijonov evrov vrednega mostu prek Kaštelanskega zaliva. Most dolžine 1500 metrov in višine 55 metrov bo omogočil vstop v Split z zahodne strani, gradnjo novega vhoda v Split pa označujejo kot enega najpomembnejših strateških projektov na Hrvaškem v prihajajočem obdobju.

Most bo imel štiri prometne pasove, po dosedanjih ocenah pa bo stal okoli sto milijonov evrov, je na predstavitvi projekta v Splitu po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal vodja projekta iz Hrvatskih cest Krunoslav Perić.Pod njim bodo lahko plule tudi ladje in križarke s širino do 60 metrov, višino 52,5 metra in dolžino 250 metrov.

Priprave na gradnjo bodo trajale štiri do pet let. Najprej bodo razpisali natečaj za oblikovanje mostu, po pridobitvi odločbe o sprejemljivosti posega v okolje pa bodo izdelali glavno projektno dokumentacijo, je še pojasnil Perić. Gradnja mostu bo po navedbah Hrvatskih cest najobsežnejši del enega največjih strateških projektov na Hrvaškem v naslednjih letih, ki bo omogočil nov vhod v Split z zahodne strani in s tem zmanjšal prometne zastoje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta