Huda železniška nesreča na Danskem: osem mrtvih

zur
02.01.2019 17:58

Neuradno je tragedijo na mostu zakrivil tovorni vlak, s katerega naj bi bilo streho ali celo prazen tovornjak močan veter vrgel v potniški vlak, ki je peljal v nasprotni smeri

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V torkovi železniški nesreči na Danskem je po zadnjih podatkih umrlo osem ljudi, več je ranjenih. Nesreča se je zgodila na mostu Veliki pas (Storebaelt), ki povezuje največja danska otoka, je sporočila policija. Danski premier Lars Lokke Rasmussen je družinam žrtev izrekel sožalje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vzrok nesreče uradno še ni znan, je poročala Slovenske tiskovna agencija. Na potniškem vlaku, ki je peljal iz prestolnice Köbenhavn, je bilo v času nesreče 131 potnikov in trije člani osebja. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA se je nesreča zgodila nekaj po 7.30, ko je potniški vlak trčil v neki predmet, zaradi česar je moral potniški vlak silovito zavirati. Po navedbah AFP naj bi bilo zaradi silovitega vetra odtrgalo streho tovornega vlaka ali vsaj neko ponjavo, ki da je zadela v nasprotni smeri vozeči potniški vlak. Po kasnejšem poročanju lokalnih medijev pa bi tragedijo lahko povzročil vagon s praznim tovornjakom. Ta se je zaradi močnega vetra verjetno prevrnil ali pa ga je odpihnilo z vagona tovornega vlaka. Po besedah preiskovalca Boa Haaninga je nato potniški vlak najbrž trčil v prevrnjeni tovornjak, je poročala danska tiskovna agencija Ritzau. Na fotografijah s prizorišča nesreče je videti, da je tovorni vlak prevažal pivo danske pivovarne Carlsberg. Tiskovni predstavnik pivovarne Carlsberg je potrdil, da je bil tovorni vlak, ki je bil na poti iz Carlsbergove pivovarne Fredericia na celinskem delu Danske v Köbenhavn, vpleten v nesrečo. Tovorni vlak sicer pripada oddelku Deutsche Bahn, torej nemških železnic, DB Cargo. "Slišati je bilo zelo zelo glasen pok in nato se je vlak ustavil," je za televizijo TV2 dejala očividka, ki je bila na potniškem vlaku skupaj s hčerko. "Strašna železniška nesreča na mostu Veliki pas na Danskem je posledica viharja Alfrida. Naše misli so z ranjenimi ter družinami in sorodniki umrlih," je na twitterju zapisal švedski premier Stefan Löfven.
Nesreča se je zgodila na mostu, ki povezuje otoka Zealand, kjer je tudi prestolnica Köbenhavn, in Funen. V mestu Nyberg, na zahodni obali otoka Funen, so v bolnišnico sprejeli tudi vse poškodovane. V času nesreče je v regiji pihal močan veter. 18 kilometrov dolgi most je bil zaradi močnega vetra zaprt za cestni promet, promet po železnici na tem mostu pa je očitno smel teči. Siloviti veter je reševalcem tudi otežil dostop do kraja nesreče. Prek mostu se vsak dan z vlakom pelje okoli 21.000 potnikov. Na dan ga prevozi tudi več kot 27.000 vozil. Most je del širše prometne infrastrukture, ki Dansko povezuje z Nemčijo in Švedsko. Danska sicer slovi po urejenih prometnicah, še posebej naj bi imela dobro železniško infrastrukturo, piše britanska tiskovna agencija Reuters.
Pred tem je silovit veter povzročil izpade elektrike in druge nevšečnosti v cestnem in trajektnem prometu tudi v drugih delih Skandinavije. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta