Hvar rekordno prazen, hoteli na Jadranu samevajo, a dva med njimi sta polno zasedena. Kakšna je njuna skrivnost?

A.L.
03.07.2020 10:11

Hrvaški turizem bo letos zaradi novega koronavirusa utrpel hude posledice. Kakšen je recept tistih, ki imajo kljub izbruhu okužb hotele polno zasedene?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Poletna podoba hrvaških mest, ki bi morala prav zdaj utripati ob vrvežu ljudi, se letos kaže v bistveno bolj žalostni podobi. Mesta v zadnjih tednih so prazna, številni hoteli so ostali zaprti, nekateri med njimi pa so vrata vendarle odprli, a šele pred kratkim. Podobno je tudi z restavracijami. Turizem trpi velike izgube, pišejo hrvaški mediji. Pandemija koronavirusa za seboj pušča hude posledice, hrvaški Index pa piše, da se v teh razmerah znajdejo in preživijo le tisti turistični delavci, ki se lahko ponašajo s prepoznano kakovostjo. Kot primera navajajo butična hotela na Pagu in v Istri. Gre za manjša družinska hotela, Boškinac v Novalji in hotel San Rocco, ki se nahaja v Brtonigli v zahodni Istri. Minuli konec tedna sta bila hotela polna, dobre napovedi so tudi za preostanek sezone. 

​​Razmere so bile negotove

​Boris Šuljić, lastnik hotela, vinarstva in restavracije Boškinac v Novalji na Pagu in lastnik slovitega kluba Kalypso v Zrćah je za Index povedal, da so razmere veliko boljše od pričakovanih. Sicer pa je Šuljićeva restavracija Boškinac februarja prejela Michelinovo zvezdico, kar je gotovo še eden od razlogov, da ljudje izberejo to destinacijo.
"Šuljić se s turizmom ukvarja že 35 let in v tem času mu je uspelo razviti kakovostno turistično ponudbo, kar je tudi razlog, da korona-kriza ni povzročila drastičnega padca gostov, kot se je to zgodilo pri večini hotelirjev in gostincev na Jadranu," piše hrvaški medij. "Razmere so bile negotove, zdaj pa je vse skupaj veliko boljše od pričakovanj. Vzbudili smo zanimanje domačih gostov. Imamo tudi nekaj gostov iz Slovenije. Julij in avgust sta skoraj polna, še vedno pa je treba zapolniti nekaj prostih mest," razlaga Boris Šuljić. Kot pravi, povpraševanja tudi letos prihajajo iz tujine. Gostov iz ZDA in Daljnega vzhoda tokrat sicer ne bo, a računajo na Nemce, Avstrijce, Italijane ... Po besedah Šuljića se razmere solidno odvijajo, ob koncih tedna imajo večinoma vse zasedeno, medtem ko manj zanimanja beležijo ob začetku tedna, kar naj ne bi bilo nič nenavadnega.

Letos bodo prišli predvsem Hrvati in Slovenci

Tullio Fernetich, lastnik luksuznega hotela s štirimi zvezdicami San Rocco v istrskem mestu Brtonigla, je za Index povedal, da so razmere v turizmu v letošnjem letu precej negotove. Ko govori o svojem hotelu, pove, da se je situacija precej spremenila. Medtem ko so bili gosti do zdaj predvsem tujci, bodo letos pri njih počitnikovali predvsem Hrvati in Slovenci. Kljub temu pa, podobno kot Šuljić, pove, da so razmere veliko boljše, kot so si mislili. Prepričan je, da jo bodo letos najbolje odnesli lastniki majhnih, družinskih hotelov, kakršnega ima tudi sam. "Mislim, da imajo majhni objekti prednost, saj nimamo velikega števila sob, hkrati pa imamo na voljo velike površine za vsakega gosta, tako da ni težav z ohranjanjem razdalje. Ta konec tedna smo popolnoma polni, tako da je je to dober znak," je še dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta