(INTERVJU) Mislijo, da so borci in branitelji Evrope

Kristina Božič
01.04.2019 06:03

Lani je zgodovinar in politolog Jose Pedro Zuquete po treh letih raziskovanja notranjega delovanja identitarnega gibanja izdal knjigo Identitarci - Gibanje proti globalizmu in islamu v Evropi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Portugalski politolog Jose Pedro Zuquete opozarja tudi na zaslombo, ki jo identitarci najdejo v politikah skrajne desnice: "Politikom je danes cilj le oblast. Če vidijo, da je nekaj popularno, bo večina šla po tej poti."
osebni arhiv

Jose Pedro Zuquete predava na inštitutu za družbene vede univerze v Lizboni. Intervju z avtorjem knjige Misijonarske politike v sodobni Evropi in soavtorjem knjige Boj za svet je potekal konec prejšnjega tedna po telefonu.
Vas je presenetilo, da se je izkazalo, da obstaja vsaj ena vez med avstrijskim gibanjem Generacija identitete in avstralskim teroristom belske nadvlade, ki je izvršil poboj vernikov v Christchurchu na Novi Zelandiji sredi marca?
"Malo prej sem prebral izjavo avstrijskega notranjega ministra, ki je zatrdil, da razen donacije avstrijskemu identitarnemu gibanju povezav ni. Mislim, da velja biti previden. Lani so avstrijski identitarci od napadalca prejeli donacijo v višini 1500 evrov. Za več povezav ne vemo. Mislim, da to ni dovolj, da bi zato identitarce kot gibanje prepovedali."
Da. A svojo knjigo o identitarcih ste podnaslovili Gibanje proti globalizmu in islamu v Evropi. Zdi se, da identitarna ideologija sovraštva vseeno presega Evropo.
"Identitarno gibanje je nastalo v Evropi za Evropejce. Vidimo pa, da nagovarja tudi ljudi, ki se razumejo kot Evropejci ali potomci Evropejcev, ki so migrirali v preteklosti na različne konce sveta. Knjigo sem pisal tri leta in skozi intervjuje in njihove dokumente ponudi notranji pogled v gibanje. Identitarno gibanje ima dve dimenziji, ena je intelektualna, ki sega v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja v Francijo k Alainu de Benoistu. Citirajo pa tudi Dominiqua Vennerja in Guillauma Faya. Slednji, ki je umrl pred par tedni, je ključni ideolog in avtor knjige Zakaj se borimo. Vsi identitarci ga citirajo. Druga dimenzija pa je identitarni aktivizem, ki se je okrepil šele v zadnjih 15 letih. Večinoma gre za mlade ljudi, ki so boj prenesli na internet in na ulice. Identitarno gibanje se je prav na podlagi teh akcij razširilo iz Francije na Dansko, v Italijo, Avstrijo, Nemčijo, Anglijo, na Češko in Madžarsko - tudi v Slovenijo. Te skupine so različno močne. Veliko posameznikov znotraj gibanja se ne strinja, a kar jih druži, je to, čemur pravijo obramba evropske identitete."

Za identitarce je najpomembnejše, da se jih ne povezuje s preteklimi zločinskimi ideologijami. "Naredijo vse, kar lahko, da se borijo proti tem povezavam. Njihova notranja pravila so jasna in stroga: dovoljene niso niti šale med njimi, norčevanje, ki bi omenjalo nacizem, jude ali antisemitizem," pojasnjuje Jose Pedro Zuquete.
osebni arhiv
Shod identitarcev v Berlinu - znak lambda spominja na zgodovinske bitke, s pomočjo katerih identitarci o sebi govorijo herojsko in epsko. "Njihova samopodoba je napihnjena," pravi portugalski raziskovalec Jose Pedro Zuquete.
Profimedia
Martin Sellner je bil prisoten na tajnem sestanku skrajnih desničarjev v Postdamu. 
Ptolusque
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta