Iran priznal neodpustljivo napako

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
13.01.2020 04:59

Službujoči častnik iranske vojske je mislil, da je ukrajinsko letalo manevrirna raketa, so pojasnili v Teheranu. Poklon žrtvam se je sprevrgel v demonstracije proti režimu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prebivalci Teherana prižigajo sveče v spomin 176 ljudem, umrlim v sestrelitvi ukrajinskega letala, ter zahtevajo kazenski pregon krivcev in odgovornih za poskus prikritja tega incidenta.
EPA

Študentske demonstracije zaradi sestrelitve ukrajinskega letala in poklon žrtvam so se v soboto v Teheranu sprevrgle v jezne demonstracije proti režimu. Študenti so med drugim vzklikali "Vrhovni vodja, odstopi" in "Lažnivci" ter zahtevali odstop in kazenski pregon odgovornih za sestrelitev potniškega letala, v kateri je umrlo vseh 176 ljudi na krovu, pa tudi krivcev za poskus prikritja tega incidenta. Ob tem so tudi trgali fotografije generala Kasima Sulejmanija, ki so ga likvidirale ZDA, temu pa so sledili iranski povračilni ukrepi.
Zaradi domnevne udeležbe v protestih so ga tamkajšnje oblasti prijele in za kakšno uro pridržale tudi britanskega veleposlanika v Iranu Roba Macaira, ki pa je kasneje to zanikal. Kot je tvitnil, ni sodeloval v demonstracijah, ampak se je udeležil dogodka, "ki so ga napovedali kot bedenje za žrtve" sestrelitve letala. London je zaradi incidenta protestiral, obsodbi prijetja britanskega veleposlanika se je pridružil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. V tvitu je izrazil zaskrbljenost in pozval k polnemu spoštovanju dunajske konvencije.
Oglasil se je tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je v tvitu sporočil, da pozorno spremlja demonstracije v Iranu ter tamkajšnje oblasti posvaril pred novim pokolom protestnikov, pri čemer je imel v mislih novembrsko nasilno zatrtje protestov, v katerem je bilo po podatkih Amnesty International ubitih več kot 300 ljudi.
"Pogumnim ljudem Irana, ki že dolgo trpijo, sporočam: Stal sem vam ob strani od začetka predsedovanja in moja administracija vam bo še naprej stala ob strani. Vaše proteste pozorno spremljamo in vaš pogum nas navdihuje. Ne sme biti novega pokola mirnih protestnikov ali odklopa interneta," je še posvaril Trump.

Opravičilo Irana

Uradne iranske oblasti so v soboto priznale, da je letalo po pomoti sestrelila iranska vojska. Iranski predsednik Hasan Rohani se je opravičil za "tragedijo in neodpustljivo napako", potem ko je "notranja preiskava vojske ugotovila, da so rakete, ki so bile pomotoma izstreljene, povzročile strmoglavljenje ukrajinskega letala in smrt 176 nedolžnih ljudi".
Odgovornost je prevzel poveljnik letalstva iranske Revolucionarne garde Amirali Hadžizadeh in pojasnil, da je službujoči častnik mislil, da je letalo manevrirna raketa. Po njegovih besedah se je tragedija zgodila zaradi komunikacijskih težav, a je dodal, da "to ni opravičilo". Kot je pojasnil, je častnik, ko je opazil letalo, ki je letelo blizu baze iranske Revolucionarne garde blizu Teherana, skušal stopiti v stik z nadrejenim za nasvet, a mu stika ni uspelo vzpostaviti. Nato je imel le nekaj sekund časa, da se odloči, ali letalo pomeni nevarnost.
"Lahko bi se odločil, da ne bi streljal, a je sprejel slabo odločitev," je dodal Hadžizadeh. Pojasnil je, da je izstrelil raketo kratkega dometa, ki je eksplodirala blizu letala. Vzroka strmoglavljenja po besedah Hadžizadeha niso takoj sporočili, ker je poveljstvo moralo izvesti preiskavo, in ne zato, ker bi želeli kaj prikrivati.

Ukrajina pričakuje odškodnino

Mednarodna skupnost je pozdravila odkritost Irana glede nenamerne sestrelitve ukrajinskega potniškega letala, hkrati pa pozvala Teheran k popolni razjasnitvi okoliščin dogodka. Iransko priznanje je po ocenah britanskega premierja Borisa Johnsona "pomemben prvi korak", ki ga je treba izkoristiti tudi za zmanjšanje napetosti v regiji.
Ukrajina in Kanada, na krovu letala je bilo tudi enajst Ukrajincev in 63 Kanadčanov, sta od Teherana zahtevali temeljito preiskavo in kaznovanje odgovornih, Kijev od Teherana pričakuje tudi plačilo odškodnine in uradno opravičilo.
Evropska agencija za letalsko varnost (EASA) je medtem evropske letalske družbe opozorila, naj se do nadaljnjega izogibajo iranskemu zračnemu prostoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta