Iranski glasbenik zaradi pesmi Tvoja naglavna ruta obsojen na zapor in 74 udarcev z bičem

STA, Va
09.01.2024 15:54

Mehdi Jarahi je skladbo izdal tik pred obletnico smrti 22-letne Mahse Amini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Reuters

Sodišče v Teheranu je danes znanega pevca Mehdija Jarahija obsodilo na dve leti in osem mesecev zapora ter 74 udarcev z bičem zaradi pesmi, v kateri je kritiziral obvezno nošenje naglavnih rut za ženske, je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP sporočila njegova odvetnica.

42-letni Jarahi je skladbo Roosarito, ki v prevodu pomeni Tvoja naglavna ruta, izdal tik pred obletnico smrti 22-letne Mahse Amini. Iranka kurdijskega porekla je umrla septembra predlani, potem ko jo je moralna policija aretirala zaradi domnevno nepravilnega nošenja naglavne rute.

V videoposnetku, ki ga je Jarahi objavil ob izdaji pesmi, je izrazil podporo pravici žensk do izbire, ali bodo nosile naglavno ruto. Policija je pevca aretirala avgusta zaradi "distribucije nezakonite pesmi, ki izpodbija moralo in običaje islamske družbe".

Oktobra je bil izpuščen po plačilu varščine, sedaj pa ga je sodišče v več zadevah obsodilo na skupno dve leti in osem mesecev zapora. V Iranu zaporne kazni sicer tečejo sočasno in ne ena za drugo, tako da bo pevec za rešetkami preživeti le eno leto, je pojasnila njegova odvetnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta