Irski premier upa na dogovor o brexitu ta teden, še vedno možen tudi brexit brez dogovora

STA, A.L.
01.12.2020 14:35
Irski premier Micheal Martin je danes izrazil upanje, da bosta Evropska unija in Združeno kraljestvo dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu sklenila ta teden. Britanski minister Michael Gove, ki je pristojen za brexit, prav tako še vedno želi dogovor. Obenem je opozoril, da je še vedno možen tudi brexit brez dogovora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

"Za sklenitev dogovora bo potrebna politična volja, pri čemer so možnosti za dogovor. Upam, da bi to lahko storili konec tega tedna," je v pogovoru za današnjo izdajo irskega časnika Irish Times dejal Martin. "Če bo dogovor sklenjen ta teden, smo resnično v končnici," je dodal.

Na dogovor upa predvsem zaradi gospodarskih posledic propadlih pogajanj. "Brexit brez dogovora ob covidu bi bil zelo resen za gospodarstvo, za regije in kmetijsko-prehransko industrijo," je poudaril.

Povedal je še, da je v petek z britanskim premierjem Borisom Johnsonom po telefonu govoril o področjih ribištva in enakih konkurenčnih pogojev, pri katerih ostajajo ključne razlike med stranema. Glede ribištva je Johnsonu dejal, da morja ni mogoče razdeliti tako, da se reče "to so naše ribe, tisto pa vaše". "Morje ne deluje tako," je poudaril premier Irske, ki je članica EU.

Po njegovih besedah je treba za dokončanje dogovora uporabiti "zdravorazumski pristop", na spletu poroča Irish Times.

Britanski minister Michael Gove, ki je pristojen za brexit, je medtem danes glede ribištva dejal, da "želi EU še vedno levji delež rib v naših vodah". "To preprosto ni pravično, saj zapuščamo EU," je poudaril po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Povedal je, da je dogovor še vedno mogoče doseči, a samo če bo EU izpolnila svojo odgovornost. "Seveda je še vedno možnost, da se pogajanja končajo brez dogovora," je opozoril. "Zato se morajo podjetja pripraviti na vse scenarije, vendar si zelo želim dogovor in verjamem, da ga lahko zagotovimo," je še izpostavil.

V Londonu se sicer danes nadaljujejo pogajanja glavnih pogajalcev EU Michela Barnierja in Združenega kraljestva Davida Frosta o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom, pri čemer je časa za dogovor samo še en mesec. Sklenjen mora biti najkasneje do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje po brexitu. Če dogovora do takrat ne bo, bodo namreč trgovinski odnosi med EU in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta