Italija dobila prvega transspolnega župana: Premagal favoriziranega kandidata desničarske stranke Liga

A.L.
03.06.2019 19:27

Gianmarco Negri je bil rojen kot Maria, pred leti se je odločil, da želi spremeniti spol, zaradi česar že več let prejema hormonsko terapijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Italija je dobila prvega transspolnega župana, poroča britanski Guardian. 40-letni Gianmarco Negri, sicer po izobrazbi pravnik, je prepričan, da lahko skrajno desnico porazi le "revolucija prijaznosti". Negri je bil izvoljen v majhnem italijanskem kraju Tromello. Prejel je 37,5-odstotno podporo in premagal favorita, sicer kandidata desničarske stranke Liga.
Gianmarco Negri je bil rojen kot Maria, pred leti se je odločil, da želi spremeniti spol, zaradi česar že več let prejema hormonsko terapijo. Kot je dejal novopečeni župan, je moral nekaj storiti za dobro počutje in ravnovesje. Po poročanju Guardiana ga je bilo zaradi odraščanja v majhnem kraju strah diskriminacije. "To so ljudje, ki me poznajo. Če so me imeli radi pred spremembo spola, ni razloga, da me ne bi imeli tudi sedaj," je bil iskren Negri. In imel je prav. Družina in znanci so ga sprejeli tudi po spremembi spola, zato je bil strah odveč.

Trenutna oblast  istospolnim porokam nasprotuje

Poleg najbližjih so Gianmarca Negrija, prvega transspolnega župana v Italiji, z odprtimi rokami sprejeli tudi sokrajani, ki jim je izrazil posebno zahvalo. "Velika zahvala gre prebivalcem Tromella. Dokazali so, da je najpomembneje od vsega to, da lahko vsak brez strahu pove tisto, kar misli, se ne skriva in ne sramuje samega sebe." 
Sicer pa je Italija istospolne civilne zveze priznala pred tremi leti. Takrat je državo vodila levosredinska Demokratska stranka. Trenutna oblast istospolnim porokam nasprotuje. Matteo Salvini je že večkrat javno izrazil, da je prava družina zgolj tista, ki jo sestavljata osebi različnih spolov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta