Italija: Super Mario za rešitev krize

Bojan Brezigar, Trst
12.02.2021 20:35
Mandatar za sestavo nove italijanske vlade Mario Draghi je prejel zelo veliko strankarsko podporo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mario Draghi je dobil podporo večine parlamentarnih strank in predsednika države Sergia Matterelle.
Reuters

Nedavni guverner Evropske centralne banke Mario Draghi bo vodil novo italijansko vlado, predsedniku republike Sergiu Mattarelli je že predstavil seznam ministrov. Vlada naj bi prisegla v soboto opoldne, v ponedeljek in torek pa bo v parlamentu razprava o zaupnici, o kateri pa ne bi smelo biti dvoma. Samo ena stranka, skrajno desna Bratje Italije, ne bo glasovala za vlado; možno je sicer, da bo tudi nekaj upornikov, predvsem med poslanci Gibanja 5 zvezd, ki pa je s 60-odstotno večino svojih članov na dvodnevnem glasovanju podprlo vlado, a je pri katerem zaznati nekaj nezadovoljstva. V vladi bodo predstavniki vseh strank, ki podpirajo vlado, pa tudi veliko neodvisnih strokovnjakov. Zunanji minister ostaja Luigi Di Maio, strokovnjaki pa prevzamejo ministrstva za gospodarstvo, notranje zadeve in pravosodje. Po italijanski ustavi imata pri sestavi vlade vlogo samo dve osebnosti: predsednik republike, ki izbere mandatarja, in mandatar, ki predsedniku republike predlaga ministre. Če predsednik sprejme seznam, je vlada že opolnomočena.

Draghi je tokrat dosledno spoštoval ustavo. Običajno je namreč sestavljanje vlade prava cirkuška parada. Vrstijo se pogajanja mandatarja s strankami, krožijo spiski kandidatov za ministre, ta imena se spreminjajo in usklajujejo do zadnjega trenutka. Vsega tega tokrat ni bilo. Draghi se je s strankami srečal dvakrat, prvič so stranke predstavile svoje programske usmeritve, v drugem krogu pogovorov, ki je bil kratek, pol ure za vsako stranko, pa je mandatar predstavil temeljne programske smernice. O imenih niso govorili, niti o tem, ali bodo vlado sestavljali strokovnjaki ali pa bo poleg ekspertov tudi nekaj politikov. Potem se je Draghi srečal še s predstavniki sindikatov, podjetniki, krajevnimi upravami, okoljevarstveniki … Edino, kar je pred mandatarjevim obiskom pri predsedniku prodrlo v javnost, je bila ustanovitev ministrstva za ekološko tranzicijo, ki ga je izrecno zahtevalo Gibanje 5 zvezd. Temu je 73-letni Draghi dodal še ministrstvo za digitalno tranzicijo. Obe bosta vodila ugledna strokovnjaka in to bo jedro upravljanja evropskega sklada za okrevanje, težkega 209 milijard evrov.

Seveda se postavlja vprašanje, kakšno vlogo v tej vladi bodo imele politične stranke. Vsekakor bo zelo majhna, kajti v vladi sedi veliko pomembnih osebnosti, morda je to sprememba glede na podobno ekspertno vlado, ki ji je leta 2011 sestavil Mario Monti. Slednji je svoje ministre nabral skoraj izključno iz akademskega sveta, bilo je veliko teoretikov, ki pa niso imeli izkušenj z javno upravo. Draghi, ki se ga je še v času vodenja ECB oprijel vzdevek Super Mario, ima tudi sam upravne izkušnje, a ne samo v bančništvu, ampak tudi v italijanski javni upravi, saj je bil pred leti generalni direktor finančnega ministrstva. Zato je izbiral med strokovnjaki, ki imajo tudi upravne izkušnje.

Svoj program bo Draghi predstavil v ponedeljek. Osredotočil se bo na dve temi: na zdravje, od ukrepov za zajezitev pandemije do organizacije cepljenja, in razvoj, ki bo temeljil na programu za investicije več kot 200 milijard evrov, kolikor jih Evropska unija namenja Italiji v okviru programa New Generation EU. Veliko skrb bo namenil gospodarski rasti in zagotavljanju delovnih mest. Toda za razliko od Montija, ki je moral v času finančne krize z drastičnimi rezi preprečiti finančni zlom Italije, ima Draghi veliko prednost, da mu ne bo treba klestiti proračuna. Vsaj kratkoročno, saj bi lahko bila njegova vlada kratkotrajna. Ne nazadnje tudi zato, ker bodo čez leto dni volitve predsednika republike, in nobena skrivnost ni, da je glavni kandidat za to funkcijo - Mario Draghi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta