Izkoreninili otroško paralizo

ZUR
26.08.2020 15:23

Pred 25 leti je zaradi poliovirusa v Afriki ohromelo na tisoče otrok, zdaj je prisoten samo še v Afganistanu in Pakistanu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaščita pred poliovirusom v nevarni Somaliji
Reuters

Afriška regionalna komisija za certificiranje (ARCC), neodvisno telo, ki ga je ustanovila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), je Afriko razglasila za območje brez poliovirusa oziroma virusa otroške paralize. Otroška paraliza ali poliomielitis (tudi polio), za katero običajno zbolijo otroci, mlajši od pet let, v nekaterih primerih povzroči nepopravljivo paralizo, če prizadene dihalne mišice, pa tudi smrt. Prvi simptomi so visoka vročina, slabost, glavobol, bruhanje, otrdel vrat. Napade tudi živčni sistem in lahko v le nekaj urah povzroči popolno paralizo. Zdravilo za otroško paralizo ne obstaja, je pa mogoče otroke pred njo za vse življenje zaščititi s cepivom.
Poliovirus se prenaša s človeka na človeka, običajno z onesnaženo vodo. Ker napade živčni sistem, lahko povzroči ohromelost. Dva od treh sevov divjega poliovirusa so po vsem svetu že izkoreninili. Zdaj je bila tudi Afrika razglašena za območje brez zadnjega preostalega seva tega virusa. Po vsej Afriki je proti poliovirusu odpornih 95 odstotkov prebivalstva, kar je bil eden od pogojev ARCC, da so lahko razglasili njegovo izkoreninjenje na tej celini. Dandanes se v Afriki pojavljajo samo še okužbe s poliovirusom, povezane s cepivom. Letos so tam zabeležili 177 takih primerov. Ta redka oblika virusa mutira v oralnem cepivu in se lahko nato širi po skupnostih z malo precepljenostjo.
Ker zdravila za otroško paralizo ni, je cepivo, ki ga je leta 1952 razvil dr. Jonas Salk, vlilo precej upanja, da bo mogoče otroke vendarle zaščititi pred to zahrbtno boleznijo. Leta 1961 je Albert Sabin razvil oralno cepivo, ki ga uporabljajo v večini nacionalnih programov cepljenja po vsem svetu. Leta 1996 je poliovirus po vsej Afriki ohromil več kot 75 tisoč otrok, prizadeta je bila prav vsaka afriška država. Tedaj je Nelson Mandela uvedel program, poimenovan Preženimo polio iz Afrike, v okviru katerega je mobiliziral na milijone zdravstvenih delavcev, ki so hodili od vasi do vasi in cepili tamkajšnje otroke. Od leta 1996 je bilo cepljenih na milijarde ljudi, s čimer je bilo preprečenih okoli 1,8 milijona okužb z divjim poliovirusom.
Najbolj ogrožene skupnosti so na najtežje dostopnih in najbolj nevarnih območjih. V Nigeriji denimo je to zvezna država Borno, kjer divjajo spopadi z islamistično militantno skupino Boko Haram. Zdravstveno osebje, sestavljalo ga je 95 odstotkov žensk, se je čez območja spopadov, kot je na primer jezero Čad, prebijalo tudi s čolni, da je cepivo dostavilo v še tako oddaljene vasi. Uresničevanje programa cepljenja so upočasnile tudi govorice in lažne informacije o cepivu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta