Izrael tarča napadov Islamskega džihada in Hezbolaha

STA
01.07.2024 11:03

Iz Gaze je danes proti Izraelu poletelo približno 20 izstrelkov, je sporočila izraelska vojska in dodala, da so jih večino prestregli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Oboroženo krilo palestinskega Islamskega džihada je izstrelitve potrdilo. Pred tem je izraelska vojska sporočila, da je bilo v nedeljskem napadu drona, ki je v Izrael priletel iz Libanona, ranjenih 18 vojakov.

Kot je sporočila vojska, so zabeležili približno 20 izstrelkov, ki so v Izrael prileteli z območja Han Junisa v Gazi. "Številni izstrelki so bili prestreženi, nekaj pa jih je padlo znotraj južnega Izraela," je sporočila vojska. O žrtvah in škodi ni poročala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oboroženo krilo Islamskega džihada, brigade Al Kuds, je potrdilo, da so izstrelili salvo raket, usmerjenih proti izraelskim skupnostim ob meji z enklavo. "Z raketami smo bombardirali (...) naselbine vzdolž območja Gaze kot odgovor na zločine sionističnega sovražnika nad našim palestinskim ljudstvom," so sporočili.

Pred tem je izraelska vojska v nedeljo zvečer sporočila, da je bilo v napadu brezpilotnika, ki ga je nad Izrael iz Libanona poslalo tamkajšnje proiransko šiitsko gibanje Hezbolah, ranjenih 18 njenih pripadnikov. Vojska se je na napad odzvala z obstreljevanjem položajev gibanja v južnem Libanonu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Mednarodna skupnost je v zadnjem času vse bolj zaskrbljena zaradi razmer na libanonsko-izraelski meji, saj meni, da bi se konflikt iz Gaze lahko razširil tudi na Libanon. Minuli teden je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Zahod obtožil podpiranja izraelskih načrtov za širitev konflikta na to državo in posvaril pred katastrofalnimi posledicami.

Od začetka vojne v enklavi je bilo v izraelskih napadih v Libanonu ubitih že skoraj 500 ljudi, od tega nekaj manj kot 100 civilistov. Na izraelski strani so medtem zabeležili okoli 15 smrtnih žrtev med vojaki in nekaj več kot deset med civilisti. Več deset tisoč ljudi na obeh straneh meje je bilo razseljenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta