Izrael tolče povsod brez usmiljenja

zur
07.01.2024 20:45

Begunska taborišča v osrednji Gazi polna teroristov, na jugu enklave pa naj bi bilo območje Han Junisa polno Hamasovih tunelov, zatrjuje izraelska vojska in še naprej pobija civiliste, med njimi tudi novinarje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Al Jazeerin novinar Uael Al Dahduh na pogrebu poljublja roko svojemu ubitemu sinu.
Mohammed Salem

Izraelska vojska je tudi danes nadaljevala napade na Gazo, kjer je ob začetku četrtega meseca ofenzive število smrtnih žrtev doseglo 22.835. Pogrešanih je še 8000 ljudi. Medtem izraelska vojska trdi, da je uničila Hamasove vojaške zmogljivosti na severu in menda ubila 8000 njegovih borcev.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je v soboto zatrdil, da pripadniki palestinskega gibanja Hamas na severu enklave delujejo le sporadično in brez poveljnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je poudaril, želi vojska doseči enako v osrednjem in južnem delu Gaze, kamor so ob začetni kopenski invaziji napotili civiliste. Izrael odtlej neprestano cilja tarče v teh delih Gaze. Hagari je povedal, da izraelska vojska v nadaljevanju ofenzive ne bo delovala enako kot na severu, a izjave ni pojasnil. Je pa zatrdil, da so "begunska taborišča v osrednji Gazi polna teroristov", na jugu enklave pa naj bi bilo območje Han Junisa polno Hamasovih tunelov.

Med današnjimi žrtvami izraelskih napadov sta bila tudi novinarja francoske tiskovne agencije AFP oziroma katarske televizije Al Jazeera, Mustafa Turia in Hamza Uael Dahduh. Slednji je sin Uaela Al Dahduha, glavnega dopisnika Al Jazeere iz Gaze, ki je bil nedavno tudi sam poškodovan v izraelskem napadu iz zraka. Že pred tem je ostal brez soproge in dveh otrok, ki so bili ubiti v uvodnih tednih vojne. V zadnjih 24 urah je bilo v Gazi skupno ubitih 113 ljudi, še 250 jih je ranjenih, je danes navedla nemška tiskovna agencija DPA. Za nameček je Izrael v noči na nedeljo nadaljeval racije na zasedenem Zahodnem bregu. Najhuje je bilo v Dženinu, kjer so potekali spopadi s palestinskimi borci, izraelske sile pa so v napadu z dronom ubile sedem ljudi.

Medtem predstavniki zahoda na Bližnjem vzhodu iščejo načine, da bi preprečili morebitno širitev konflikta, nič pa ne kaže, da bi se potegovali za vzpostavitev premirja v Gazi. Pa čeprav je koordinator Združenih narodov za nujno pomoč Martin Griffiths konec tedna opozorili, da je območje Gaze "po treh mesecih napadov postalo kraj smrti in obupa ter neprimerno za bivanje". Bombardirana so bila celo območja, kamor so se civilisti preselili na zahtevo Izraela, tarča napadov so bile tudi zdravstvene ustanove, je povedal in dodal: "Zadnjih dvanajst tednov je bilo travmatičnih, zlasti za otroke. So brez hrane. Brez vode. Brez šole. Ničesar razen groznih zvokov vojne, dan za dnem. Območje Gaze je postalo neprimerno za bivanje." Opozoril je tudi, da se v prenatrpanih zavetiščih širijo nalezljive bolezni, sredi tega kaosa pa vsak dan rodi okoli 180 Palestink.

Tako je tudi jordanski kralj Abdulah II. ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna danes v Amanu opozoril na katastrofalne posledice izraelske ofenzive v Gazi. Kralj je Blinknu ponovno poudaril vlogo ZDA pri izvajanju pritiskov za prekinitev ognja v Gazi, zaščiti tamkajšnjih civilistov in trajnem zagotavljanju humanitarne pomoči. V okviru nove turneje po Bližnjem vzhodu, že četrte po izbruhu vojne 7. oktobra lani, si Blinken prizadeva razpravljati, kako bi lahko akterji v regiji uporabili svoj vpliv, da bi se izognili razširitvi konflikta na celotno regijo. Pred prihodom v Jordanijo se je Blinken mudil v Istanbulu, kjer se je sestal s turškim kolegom Hakanom Fidanom in predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ter na Kreti, kjer ga je gostil grški premier Kiriakos Micotakis. Iz Amana Blinken potuje še v Katar, Združene arabske emirate, Savdsko Arabijo, Izrael ter na Zahodni breg in v Egipt.

Prav tako na svoj četrti obisk Izraela od začetka vojne se je danes podala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Pred odhodom je sicer na omrežju X zapisala: "Terorizem se mora končati. Humanitarna stiska ljudi se mora končati. Regija mora izstopiti iz večnega kroga nasilja." Seveda je ponovila, da se ima Izrael pravico braniti, toda obenem mora v svojih operacijah bolje zaščititi civiliste. V ospredju njenih pogovorov z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom in kolegom Izraelom Kacem v Jeruzalemu naj bi bila izpustitev še 129 talcev, ki jih je med napadom na Izrael zajel Hamas, humanitarne razmere v Gazi in možnosti za rešitev dveh držav.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je prispel v Savdsko Arabijo, kjer naj bi se med drugim sestal s savdskim zunanjim ministrom, princem Faisalom bin Farhanom. Pred tem se je Borrell mudil v Bejrutu, kjer se je srečal s predstavniki proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah, s katerim si Izrael od začetka vojne s Hamasom pogosto izmenjuje ogenj na libanonsko-izraelski meji. Prvi mož evropske diplomacije je na obisku poudaril, da je treba preprečiti, da se Libanon zaplete v regionalni konflikt. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta