Izraelska vojska še močneje udarila po begunskem taborišču, našla trupla treh talcev

STA, M.R.
17.05.2024 20:06

Izraelska vojska je sporočila, da je okrepila napade na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze, kjer je po lastnih navedbah ubila približno 60 borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelski zračni napad na Džabalijo na severu Gaze
EPA

Dodala je, da so današnji spopadi eni najhujših na tem območju od začetka vojne v Gazi oktobra lani. Izrael je v začetku januarja sporočil, da je končal operacije za uničenje Hamasa na severu Gaze in obljubil, da se bo sedaj osredotočil na osrednja in južna območja enklave. Toda pred manj kot tednom dni so se v Džabaliji, drugem najbolj naseljenem kraju na severu Gaze, ponovno začeli intenzivni spopadi.

"Do našega prihoda pred nekaj dnevi je imel Hamas popoln nadzor v Džabaliji," je sporočila izraelska vojska. Ocenila je, da so novi spopadi verjetno najhujši, s katerimi so se srečali na tem območju od začetka vojne v Gazi.

V napadih je bilo po navedbah izraelske vojske ubitih približno 60 borcev Hamasa, en izraelski vojak pa je bil ranjen. Uničena je bila tudi infrastruktura, ki naj bi jo borci uporabljali. Prebivalci begunskega taborišča so medtem opozorili, da je bil izraelski napad nenavadno silovit in da je bil usmerjen tudi na stanovanjske stavbe in šolo.

Našli trupla treh talcev

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je medtem sporočil, da so vojaki na območju Gaze našli trupla treh talcev. Pojasnil je, da so bili talci zajeti 7. oktobra in umorjeni med napadom Hamasa na glasbeni festival Nova, ki je potekal v bližini meje z Gazo.

"Ta strašna izguba je srce parajoča. Vrnili bomo vse naše talce, tako žive kot mrtve," je v odzivu na odkritje trupel dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Med najdenimi trupli naj bi bilo tudi truplo nemške državljanke Shani Louk. V vznemirljivem videoposnetku, ki se je pojavil, v dneh po Hamasovem napadu na Izrael 7. oktobra lani, je bilo mogoče videti, da so jo skrajneži zajeli za talko in z njo paradirali po Gazi. Njena družina je takrat verjela, da bi lahko bila še živa, Izraelci pa so že takrat to možnost ovrgli. Identificirali so tudi ostali dve trupli. Šlo naj bi za 28-letno Amit Buskile in 56-letnega Jicaka Gelerentra.

Fotografija Shani Louk
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta