(FOTO) Politični atentati, ki so v zadnjih desetletjih pretresli svet

M.R.
16.05.2024 12:58

Včerajšnji poskus atentata na slovaškega premierja Roberta Fica, ta naj bi bil sicer po dolgotrajni operaciji v stabilnem stanju, v svetu ni osamljen primer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zagotovo najbolj znan je bil atentat na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja leta 1963. Leta 1973 je v eksploziji bombe, ki jo je podstavila baskovska skupina ETA, umrl španski premier Luis Carrera Blanco. Leta 1986 pa je bil v Stockholmu ubit takratni švedski premier Olof Palme, ki se je brez spremstva varnostnikov sprehajal z ženo in sinom. Šele pred štirimi leti je švedsko tožilstvo sporočilo, da je preiskava končana in da je Palmeja ubil tedaj že pokojni grafični oblikovalec Stig Enström. 

Ubiti švedski premier Olof Palme
EPA

V svetu je zelo odmeval tudi atentat na izraelskega premierja Jicaka Rabina novembra leta 1995. Ubil ga je skrajni judovski desničar, ki je bil proti mirovnim sporazumom s Palestinci. S smrtjo Rabina, ki je bil eden izmed avtorjev mirovnega sporazuma iz Osla, so bili takrat pokopani tudi upi o ustanovitvi države Palestine.

U.S. President Bill Clinton (C) looks on as Israeli Prime Minister Yitzhak Rabin (L) and Palestine Liberation Organization (PLO) leader Yasser Arafat shake hands after the signing of the Israeli-PLO peace accord at the White House in this September 13, 1993 file photo. REUTERS/Gary Hershorn/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE IS PART OF PACKAGE '30 YEARS OF REUTERS PICTURES' TO FIND ALL 56 IMAGES SEARCH '30 YEARS'
Gary Hershorn

Še najbolj pa je v zadnjem času odmeval umor japonskega premierja Šinza Abeja, ki ga je napadalec pred manj kot dvema letoma dvakrat ustrelil pred kamerami med njegovim predvolilnim nagovorom. Abe je naslednji dan ranam podlegel v bolnišnici.

Šinzo Abe je bil ubit med prevolilnim nagovorom leta 2022.
EPA

Precej bolj od blizu smo v Sloveniji leta 1992 spremljali umor kandidata na predsedniških volitvah Ivana Krambergerja. Ubit je bil med predvolilnim nagovorom na trgu v Jurovskem Dolu. Krogla ga je zadela v levo ramo, hkrati pa je prestrelila tudi eno glavnih žil, zaradi česar je umrl med prevozom v zdravstveni dom.

Ivan Kramberger in Milan Kučan leta 1990
Boris Vugrinec

Obsojen je bil Peter Rotar, ki je bil zaprt devet let, teorije o smrti "Dobrotnika iz Negove" pa še vedno niso zamrle. Leta 2009 pa so policisti že na vlaku prijeli hrvaškega veterana Josipa Zagajskega, ki je bil s petimi ročnimi bombami namenjen pred slovenski parlament, kjer naj bi želel ubiti takratnega premierja Boruta Pahorja.

Peter Rotar je bil obsojen avgusta 1992
Boris Vugrinec

V Sloveniji je odmeval tudi atentat na nekdanjega srbskega premierja Zorana Đinđića. V Beogradu marca 2003 ga je s strelom iz ostrostrelske puške ubil Zvezdan Jovanović, ki je bil takrat namestnik poveljnika enote za posebne operacije.

Zoran Đinđić je bil ustreljen pred poslopjem vlade v Beogradu. Krogla ga je zadela v srce.
Reuters

Organizator politično motiviranega atentata pa je bil njegov nadrejeni Milorad Ulemek Legija. Oba še vedno prestajata zaporno kazen. Legijo so obsodili tudi za organizacijo atentata na nekdanjega predsednika predsedstva Srbije Ivana Stamobilća.

Zvezdan Jovanović
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta