Robert Golob za CNN: "Karkoli lahko storimo, da izboljšamo situacijo, je bolje kot nič"

M.R.
17.05.2024 16:28

Slovenski premier Robert Golob je za ameriško televizijo CNN pojasnil, zakaj si Slovenija prizadeva za priznanje Palestine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob je govoril za televizijo CNN
Robert Balen

Robert Golob je povedal, da je situacija v Gazi že tako hudao, da je ni več mogoče opisati z besedami, saj da gre tam za kršenje vseh človekovih pravic. "Karkoli lahko storimo, da izboljšamo situacijo, je bolje kot nič," je dejal Golob. 

Pojasnil je, da je bilo priznanje Palestine mišljeno kot zadnje dejanje rešitve dveh držav, a zdaj na to po njegovih besedah ni več moč čakati. "Ideja je, da takoj začnemo proces priznanja, pokažemo solidarnost s Palestinci in jasno pokažemo pričakovanja do obeh strani," je povedal Golob in dejal, da je treba stremeti k rešitvi dveh držav. "Po našem mnenju, je to edina rešitev za mir na Bližnjem vzhodu," je dodal Golob, pri tem pa zatrdil, da je treba storiti vse za dosego tega cilja. 

V zadnjih tednih in mesecih je bilo na Izrael naslovljenih veliko pozivov k ustavitvi spopadov in k začetku mirovnih pogovorov, a Izrael tega ni sprejel, je še povedal Golob. 

Po njegovih besedah bi moral biti prvi cilj mednarodne skupnosti, da se na območju Gaze ustavi spopade, nato pa bi morali v okviru Združenih narodov sprejeti odločitev o napotitvi mirovnih sil v Gazo v najkrajšem možnem času. 

Golob je tudi ocenil, da se mnenje glede palestinsko-izraelskega vprašanja v Evropi spreminja in da bi lahko v luči bližajočih se evropskih volitev imeli od tega koristi tudi Palestinci. Na voditelje članic Evropske unije je danes naslovil pismo s pozivom, da se pridružijo Sloveniji pri priznanju Palestine, saj da lahko enotna Evropa odigra bolj pomembno vlogo na Bližnjem vzhodu in prisili obe strani, da dosežeta sporazum glede vzpostavitve miru. "Trenutno je med članicami EU veliko razlik in to ne pomaga pri iskanju miru na Bližnjem vzhodu," je prepričan Golob.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta