Izraelsko vrhovno sodišče razveljavilo ključni del sporne pravosodne reforme

STA
01.01.2024 21:14

Hud politični poraz vlade Benjamina Netanjahuja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjamin Netanjahu
Reuters

Izraelsko vrhovno sodišče je danes razveljavilo ključni del sporne pravosodne reforme, ki sodišču odvzema možnost ukrepanja proti vladnim odločitvam. Gre za hud politični poraz vlade Benjamina Netanjahuja, in to v času ofenzive v Gazi.

Osem od 15 vrhovnih sodnikov je zavrnilo amandma, ki je omejeval t. i. doktrino razumnosti, ki služi kot varovalka pred prekoračitvijo vladnih pooblastil.

Izraelska vladna koalicija je konec julija v parlamentu sprejela omenjeni del pravosodne reforme, ki sodišču odvzema možnost ukrepanja proti vladnim odločitvam. V skladu s tem vrhovno sodišče odločitve vlade ali posameznega ministra ne bi več moglo oceniti kot neprimerne. Opozicija je glasovanje v parlamentu bojkotirala, proti reformi pa so dolgo potekale množične demonstracije.

Izrael nima ustave ali zgornjega doma parlamenta, zaradi česar doktrina razumnosti v okviru t. i. temeljnih zakonov služi kot varovalka pred tem, da bi vlada prekoračila svoja pooblastila.

Vlada je vztrajala, da je reforma nujna za uravnoteženje pristojnosti med izvoljenimi predstavniki in sodstvom.

V Netanjahujevi stranki Likud so izrazili obžalovanje nad odločitvijo sodišča, saj da to nasprotuje "volji ljudstva za enotnost, še posebej v času vojne".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta