Janez Stariha iz Odese: "Govorijo, da je v sredo nepazljiv občan stopil na mino in umrl."

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
13.10.2022 19:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz Odese, kjer kljub zračnim alarmom skuša življenje potekati, kar se da normalno
Janez Stariha

V južnoukrajinskem mestu Odesi, izjemno pomembnem pristanišču ob Črnem morju, smo navezali stik s Slovencema, ki se te dni mudita tam, da bi posnela film o socialnem položaju odvisnikov od drog v povezavi z vojno. Na vprašanja po elektronski pošti nam je odgovarjal Janez Stariha, aktivist, popotnik, kolesar in ljubljanski mestni svetnik Liste kolesarjev in pešcev, z njim pa je še Janko Belin, prav tako aktivist in socialni delavec.

Janez Stariha "Zadnjo noč sem zračni alarm v Odesi že prespal."
Osebni Arhiv

Stariha nam je zatrdil, da je bilo te dni kljub okrepljenim ruskim zračnim napadom po okoli 40 ukrajinskih mestih, daleč od fronte, ki so se nadaljevali tudi včeraj, tarča pa so bili energetski objekti in tudi civilisti, v Odesi mirno: "Zaradi specifične lege Odesa na jugozahodu države ni tarča napadov ruske vojske. Ljudje gredo po vsakodnevnih opravkih, v službo ali se rekreirajo, otroci pa imajo šolo na daljavo. Elektriko imamo, redukcij ni. Trgovine in tržnice so primerno založene, gostilne in bari pa odprti. Policijska ura je med 23. in 6. uro. Nekateri tudi plavajo v morju ali se sončijo na plaži. Vendar je obisk obale odsvetovan, saj je plaža ponekod minirana. Govorijo, da je včeraj nepazljiv občan stopil na mino in umrl. V mestu vojske ali policije ni videti. So pa na vpadnicah v mesto številne nadzorne točke, kjer uniformiranci občasno pregledujejo vozila in potnike. Najinega kombija, maršrutke pa niso pregledali."

Odesa ob Črnem morju
Janez Stariha

Stariha opozori, da so sicer tudi v Odesi zračni alarmi pogosti: "Ponoči se sprožijo alarmi za nevarnost zračnega napada. Pred dvema dnevoma sem ga slišal, zadnjo noč sem ga bil že prespal. Najhujša nevarnost so brezpilotni droni iranske izdelave, ki so naloženi z eksplozivom in so pred dnevi že zadeli nekaj tarč v mestu. Ampak odkar sva tukaj midva z Belinom, teh napadov na srečo ni bilo. So pa bili seveda v drugih ukrajinskih mestih."

Stariha je še pojasnil, da sta v Ukrajino prispela prek Moldavije: "Iz moldavijskega Kišinjeva sva se odpravila s taksijem skozi avtonomno, vendar mednarodno nepriznano Pridnestrsko republiko. Na moldavijski strani meje sva v torek videla, da so Združeni narodi postavili šotorišče za begunce, ki pa še ni v uporabi. Na meji so delili brezplačno hrano in pijačo. Za pot v Ukrajino so tukajšnje oblasti sicer zahtevale sklenjeno zdravstveno zavarovanje. Mejo med Moldavijo in Ukrajino blizu Palance sva prestopila brez težav. Niso nama pregledali niti prtljage, kar pa so jo ukrajinskim in moldavskim potnikom."

Moldavija, šotorišče, pripravljeno za begunce z vzhoda Ukrajine
Janez Stariha

Kot smo omenili, ukrajinske oblasti tudi danes poročajo o novih ruskih raketnih napadih na več mest v državi, o smrtnih žrtvah med civilisti pa ni bilo poročil. V okolici Kijeva je bila zadeta zlasti kritična infrastruktura, rakete naj bi med drugim zadele majhno mesto Makariv, približno 55 kilometrov zahodno od prestolnice. Guverner kijevske regije Oleksij Kuleba je ponovno opozoril, da so ruske sile spet uporabile tudi brezpilotna letala iranske izdelave. O napadih so poročali iz Mikolajiva na jugu države. "Ruske rakete so zadele petnadstropno stanovanjsko stavbo, dve zgornji nadstropji sta bili popolnoma uničeni, kar je ostalo, pa je pod ruševinami," je na družbenih omrežjih zapisal župan mesta Oleksandr Sienkovič.

Da pa naj bi tudi ukrajinske sile raketirale rusko mesto Belgorod ob meji z Ukrajino, je na Telegramu zapisal guverner regije Vjačeslav Gladkov: "V obstreljevanju je bila poškodovana stanovanjska stavba na ulici Gubkin." Dodal je, da so deli izstrelkov pristali v bližini šole v vasi Krasnoje, žrtev pa ni bilo, saj pouk poteka od doma. Moskva je v preteklosti večkrat opozorila, da ukrajinske sile obstreljujejo to južno regijo. V začetku tega tedna pa je Gladkov dejal, da je zaradi ukrajinskega obstreljevanja infrastrukture brez elektrike za kratek čas ostalo približno 2000 ljudi.

Proruske separatistične sile na vzhodu ukrajinske regije Doneck so sporočile, da so zavzele dve vasi, Opitine in Ivangrad, v bližini industrijskega mesta Bahmut. Drugačne informacije navaja ukrajinska vojska, ki je v jutranjih urah sporočila, da je odbila ruske napade v bližini vasi Bahmutske, Ozarjanivka, Ivangrad in Marinka. Britansko obrambno ministrstvo poroča, da so se ruske sile v južnem ukrajinskem mestu Herson začele pripravljati na evakuacijo civilistov v pričakovanju, da bodo sile Kijeva kmalu skušale zavzeti mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta