Japonski premier zaradi bolezni napovedal odstop, v bolnišnici potrdili ponovitev kroničnega obolenja

STA, Gr.G.
28.08.2020 11:58

Na položaju naj bi sicer ostal, dokler njegova vladajoča Liberalno demokratska stranka ne izbere njegovega naslednika. Kdo bi to lahko bil, zaenkrat ni povsem jasno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Japonski premier Shinzo Abe.
EPA

Japonski premier Shinzo Abe je napovedal, da po sedmih letih in osmih mesecih na čelu vlade odstopa, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je pojasnil, se je začel v sredini julija slabo počutiti, nakar so v bolnišnici potrdili, da se mu je ponovila kronična vnetna črevesna bolezen ulcerozni kolitis. Povedal je, da je zdaj na zdravljenju, ki pa terja redno spremljanje, kar mu ne pušča dovolj časa, da bi se lahko v zadostni meri posvetil vodenju vlade. Ker torej ni sposoben izpolnjevati mandata, ki so mu ga zaupali ljudje, se je odločil za odhod s položaja.

Pred štirimi dnevi je sicer Abe postal japonski premier z najdaljšim neprekinjenim mandatom.
EPA
Ugibanja glede Abejevega zdravja so krožila že več tednov.
EPA
Japonski finančni minister Taro Aso.
Reuters

Med možnimi nasledniki so tudi ...

Kot možna naslednika se poleg tega omenjata priljubljeni nekdanji obrambni minister Shigeru Ishiba in Yoshihide Suga, nekdanji notranji minister, zdaj pa vpliven generalni sekretar vlade in njen tiskovni predstavnik. 63-letni Ishiba ima bogate izkušnje, saj je v parlament vstopil že pri 29 letih in je bil večkrat član vlade. Podobno kot Abe želi okrepiti vlogo tako imenovanih samoobrambnih sil v japonski pacifistični ustavi. V sami LDP ni tako priljubljen kot med ljudmi. Leta 2018 je bil kot edini izzivalec Abeja na volitvah strankarskega vodstva močno poražen. 71-letni Suga je medtem znan kot Abejev tesni sodelavec, ki mu je pomagal, da se je leta 2012 znova povzpel na oblast. Je tudi eden redkih, ki ga Abe vmes ni zamenjal in tako svoj položaj zaseda že osem let. AFP med možnimi nasledniki omenja še nekdanjega zunanjega ministra Fumia Kishido, ki naj bi bil Abejev favorit, a mu med drugim manjka karizme in odločnosti, ter sedanjega obrambnega ministra Tara Kona, ki je med drugim zna po svojih objavah na Twitterju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta