Je Združene narode povozil čas?

Helena Ponudič Helena Ponudič
28.06.2019 17:19

Organizacija, nastala na ruševinah druge svetovne vojne, bo težko kos novodobnim krizam in vojnam, kakršnih svet še ni doživel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mirovne sile ZN lahko posredujejo le ob odobritvi Varnostnega sveta. 
Reuters

S 26. junijem mineva 74 let od podpisa Ustanovne listine Združenih narodov (UL ZN), ki je popolnoma spremenila podobo sodobne mednarodne skupnosti in brez katere danes ne bi bilo Združenih narodov (ZN). Pa ustanovni akt, podpisan na ruševinah druge svetovne vojne, še ustreza današnjemu času - in ali bodo Združeni narodi kos krizam, vojnam in preizkušnjam novodobnega časa?

Ureditev ZN je zamrznjena

Leta 1945 je UL ZN podpisalo kar 50 držav, Poljska se je k podpisnicam priključila dva meseca kasneje. Čeprav je mednarodna skupnost takrat že poznala predhodnico ZN, Društvo narodov, ta, zlasti s politiko pomirjanja, ki sta jo izvajali Francija in Velika Britanija do vse bolj lačne Nemčije in Italije, ni bila uspešen poskus institucionalizacije kolektivne varnosti. Sicer je prvič v zgodovini omejila - in ne absolutno prepovedala - vojno, že določila sredstva mirnega reševanja sporov in idejno določala sankcije v primeru kršitev miru. V praksi pa ji ni uspelo, vsaj ne tako, kot je uspelo organizaciji ZN v času bipolarne strukture preprečiti morebitni nov tretji svetovni spopad.

Trgovinsko vojno med Kitajsko in ZDA bi končala reforma

"ZN se ni uspelo prilagajati hitrim in globokim spremembam v svetu, kar je tudi vir neučinkovitosti," komentira pomanjkljivosti ustanovnega akta Kirn. Meni, da največji izziv organizaciji predstavlja kriza multilateralizma, ki predstavlja slabitev sistema in postopno razstavljanje obstoječe institucionalne ureditve, kršitev na mednarodnem pravu utemeljenih pravil in prevlado nacionalnih interesov nad globalnimi.

Vojni v Iranu se je mogoče izogniti

Da je širši Bližnji vzhod, kot prizorišče merjenja moči velikih, že desetletja glavni vir nestabilnosti, zatrjuje Kirn. Namreč, nobena velika in pomembna država ni zainteresirana za globlje spremembe sistema ZN in za njihovo modernizacijo: "Na nek način so tem državam - zlasti ZDA - bolj po volji slabotni ZN, ki jim omogočajo iskanje rešitev zunaj obstoječih institucij. Poučen je primer napada na Irak leta 2003, ko so ZDA sicer iskale avtorizacijo za napad v VS - in ker tega niso dobile, so preprosto zaobšle VS. To se lahko zgodi tudi v primeru Irana."

Slovenija slavna po človekovih pravicah

S polnopravnim članstvom v ZN leta 1992 je Slovenija v zgodovini državnosti prestopila še en odločilni mejnik - in kot slednje opišejo na MZZ, članstvo de facto pomeni, da ji globalna mednarodna skupnost priznava državnost, samostojnost in suverenost, kar je bilo v prvih letih samostojnosti izrednega pomena. Tako si je Slovenija zaradi svojih številnih mednarodnih aktivnosti priborila položaj, da nas ekonomsko močnejše, geografsko večje in politično pomembnejše države ne le spoštujejo, ampak tudi podpirajo v naših aktivnostih, je prepričan Pahor: "Sodelujemo v mirovnih operacijah povsod po svetu in smo ena od najbolj prepoznavnih držav, ko gre za varstvo človekovih pravic, pravic žensk, varovanja okolja ... Razglasitev svetovnega dneva čebel in naše aktivnosti pri razminiranju po svetu niso neopažene, ampak so cenjene in prepoznane kot aktivnosti, ki dajejo optimizem, da je svet mogoče narediti boljši." Kajti z UL ZN je postopoma izginila kolonialna dominacija, rodile pa so se nove, enakopravne in suverene države.
"Pravica narodov do samoodločbe, za katero je stala organizacija ZN, je spremenila svet. Pri tem so pomembne tako imenovane specializirane agencije, ki so kot sicer avtonomne mednarodne organizacije, denimo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Unesco, Svetovna trgovinska organizacija (WTO), Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), vpete v sistem ZN," verjame predsednik. In kot zaključi Kirn: "Tako kot pravimo in verjamemo, da je Evropska unija najboljše, kar se je do zdaj zgodilo Evropi, lahko rečemo, da so ZN najboljše, kar se je do zdaj zgodilo človeštvu in vsej mednarodni skupnosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta