Jens Stoltenberg: Erdogan zagotovil ratifikacijo švedskega vstopa v Nato

STA, M.R.
10.07.2023 21:43

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je dejal, da je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zagotovil ratifikacijo sporazuma o vstopu Švedske v severnoatlantsko zavezništvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan
EPA

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na srečanju s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom in generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom zagotovil, da bo protokol o švedskem pristopu k Natu posredoval turškemu parlamentu in zagotovil ratifikacijo, je po srečanju v Vilniusu povedal Stoltenberg.

"Predsednik Erdogan se je strinjal, da bo kar se da hitro turškemu parlamentu posredoval švedski pristopni protokol. Tesno bo sodeloval s parlamentom, da bi zagotovil ratifikacijo," je po srečanju z Erdoganom in Kristerssonom povedal Stoltenberg. Kdaj bo Turčija dejansko ratificirala švedski pristopni protokol, generalni sekretar Nata ni želel napovedovati.

Kot je pojasnil, sta se Ankara in Stockholm danes strinjala, da bosta nadaljevala sodelovanje, med drugim v okviru novega varnostnega partnerstva. Obe strani sta poudarili tudi pomen dolgoročnega sodelovanja na področju boja proti terorizmu. Stoltenberg pa je napovedal, da bo prvikrat v okviru Nata vzpostavil položaj posebnega koordinatorja za boj proti terorizmu.

Recep Tayyip Erdogan in Jens Stoltenberg
EPA

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred enim letom v Madridu.

Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Ankare, ki naj bi jo zdaj vendarle prejela.

Turški predsednik je sicer danes kot pogoj postavil še ponoven začetek pristopnih pogajanj med Brusljem in Ankaro, ki so začela leta 2005, a so že dolgo v popolnem zastoju. Strani sta v današnjem dogovoru naslovili tudi to vprašanje, je po srečanju povedal Stoltenberg.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta