Josep Borrell predlaga sankcioniranje izraelskih ministrov

STA, A.L.
29.08.2024 10:49

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes pred neformalnim zasedanjem zunanjih ministrov v Bruslju dejal, da je predlagal uvedbo sankcij proti članom izraelske vlade, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po virih dpa je Borrellov predlog usmerjen proti finančnemu ministru Bezalelu Smotriču in ministru za nacionalno varnost Itamarju Ben-Gviru.
EPA

Borrell naj bi želel sankcionirati skrajno desna ministra Bezalela Smotriča in Itamarja Ben-Gvira.

Borrell je poudaril, da na današnjem zasedanju ne bodo sprejemali odločitev na to temo, a je pojasnil, da je sprožil postopke z namenom odpiranja razprave o tem, če bi bile države članice pripravljene na seznam sankcioniranih oseb vključiti izraelske ministre.

Po virih dpa je Borrellov predlog usmerjen proti finančnemu ministru Bezalelu Smotriču in ministru za nacionalno varnost Itamarju Ben-Gviru.

Izraelska vojska od oktobra lani v Gazi ubila najmanj 40.602 ljudi

Skrajno desna izraelska ministra v zadnjih mesecih razburjata z javnimi izjavami in dejanji, usmerjenimi proti Palestincem. Oba sta močna zagovornika nezakonitega naseljevanja zasedenih palestinskih ozemelj, vključno z Gazo. V luči trajajoče izraelske ofenzive na palestinsko enklavo sta oba prav tako predlagala omejevanje ali popolno zaustavitev dobav pomoči tamkajšnjemu civilnemu prebivalstvu.

Naseljevanje zasedenih ozemelj in omejevanje dobav humanitarne pomoči v Gazo sta sicer v skladu s trenutnimi politikami izraelske vlade na čelu s premierjem Benjaminom Netanjahujem, a sta omenjena ministra v svojih stališčih in predlogih še bolj radikalna.

Izraelska vojska je od oktobra lani v Gazi ubila najmanj 40.602 Palestinca, vključno z 68 v zadnjih 24 urah, je danes sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta