Kadar slika laže

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
09.08.2023 17:30

Medtem ko Hrvati dni v začetku avgusta slavijo kot spomin na veliko zmago, uradni Beograd in Banjaluka akcijo Nevihta vidita kot etnično čiščenje Srbov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milorad Dodik v Prijedoru 2023 in Sabina Mujkić z dojenčico v Žepi 1995                  
Twitter

Bosno in Hercegovino (BiH) še razburja spominska slovesnost za srbske žrtve hrvaške osvobodilne vojaške akcije Oluja, torej Nevihta, ki so jo prejšnji teden pripravili v Prijedoru. Prvič sploh je bil spominski dan pripravljen v Republiki srbski, ki je bosansko-hercegovska entiteta.

Na Hrvaškem je sicer 5. avgust eden največjih državnih praznikov. Na ta dan, osrednja državna proslava je bila tudi letos v Kninu, slavijo zmago iz leta 1995. Z Nevihto si je takrat država povrnila veliko večino državnega ozemlja, namreč več kot 10 tisoč kvadratnih kilometrov od Petrinje pa skoraj do Šibenika. S to akcijo se je med 4. in 7. avgustom 1995 tudi po štirih letih končala vojna, ko so omenjeno ozemlje ob pomoči proslule JLA zasedli srbski uporniki in nasprotniki hrvaške državnosti ter razglasili tako imenovano srbsko Krajino. Srbi, ne le ti iz tako imenovane Krajine, pa te dni poraz izpred 28 let doživljajo ne le kot svoj poraz pač pa tudi kot etnično čiščenje. Srbija to tragično srbsko obletnico skupaj z Republiko srbsko že devet let zaznamuje dan prej, 4. avgusta, in to kot dan spomina na trpljenje in pregon Srbov.

Najprej je predvsem muslimanske prebivalce BiH neprijetno presenetilo, da so spominsko prireditev pripravili v Prijedoru. Prijedor je bil vendar med bosansko vojno v devetdesetih letih prizorišče težkih izživljanj Srbov nad nesrbskimi prebivalci. Tam so morali muslimani v javnosti imeti na rokavih bele trakove, tako kot Judi Davidovo zvezdo v času nacističnega rajha. Leta 1992 so v bližini mesta postavili celo koncentracijska taborišča Omarska, Keraterm in Trnpolje. Ubitih je bilo 3176 civilistov nesrbske narodnosti. Mesto še danes ravna sramotno, saj niti 102 ubitima prijedorskima otrokoma ne želi postaviti spominskega obeležja, čeprav si preživeli straši za to prizadevajo že leta. Ker pač niso bili Srbi.

Slika streljanja slovenskih talcev v Loški dolini leta 1942.
Muzej novejše zgodovine Slovenije

Osrednja govornika sta bila srbski predsednik Aleksandar Vučić in predsednik Republike srbske Milorad Dodik. Med Dodikovim nastopom se je za njim na velikem platnu pojavila slika pregnane ženske v ruti in z dojenčkom v naročju. Čez nekaj dni se je izkazalo, da to ni srbska žrtev Oluje. Šokirana se je oglasila, kot je pisal novinarski portal Vijesti.ba, Nermina Mujkić Gušo in povedala, da je trimesečna dojenčica na sliki ona, v rokah pa jo drži njena mati Sabina Mujkić. Slika je nastala ob padcu Žepe leta 1995 in prikazuje Bošnjake, ki so se rešili pred genocidom, ki so ga Srbi zagrešili v ne tako oddaljeni Srebrenici. Posnel jo je fotoreporter Joël Robine, prva pa objavila francoska tiskovna agencija AFP.

"Zame je ta zloraba fotografije ponižanje in še ena klofuta moji družini," je dejala Nermina Mujkić Gušo in pojasnila, da se že pet, šest let natančno ve, kako in kje je fotografija nastala, saj je bila z vsemi pojasnili objavljena tudi v več knjigah, ki govorijo o žrtvah v Žepi. No, fotografijo v Prijedoru je prispevala beograjska agencija Pozitiv, ki se je v začetku tedna vsem prizadetim za "nenamerno napako" opravičila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta