Kam sploh gremo, v katero smer se spreminja človeška družba?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Si predstavljate, da greste spat in vas iz spanja vrže detonacija? Na posnetku porušeni Nuseirat v osrednji Gazi.
Ibraheem Abu Mustafa

Zadnje čase postajam vedno bolj črnogled. Kam sploh gremo, v katero smer se spreminja človeška družba? Kako lahko neka država kar tako pobija ljudi, ki ji niso všeč, jih zapira in si sama določa pravila? In povrhu ne samo "doma", ampak celo v drugih državah!?

A to je bil najbrž samo povod, ki je v meni sprožil neko resignirano žalost. Ko poročila postrežejo s stotico pobitih Palestincev, je to že skoraj rutina. Vendar so to očetje, matere otrok ali pa otroci očetov in mater. Naši otroci so bogastvo, njihovi tarče. V Ukrajini vojna traja že dve leti. Si predstavljate, da greste spat in vas iz spanja vrže detonacija, nad vami pa se lomi ostrešje, se tresejo tla, vas začne dušiti prah? Februarja, ko niti ni mraza, bežati v noč brez vsega? In tolažiti morebitne preživele otroke, da ne bo nič hudega, da smo z njimi, da bo že dobro, naj se stisnejo k nam …

Povečujemo izdatke za oboroževanje. Ampak ko je enkrat orožje narejeno, bo slej ko prej kje uporabljeno. Je kaj bolje, če naše orožje uporabijo v Afriki ali Aziji, daleč od nas? Tudi tam se otroci v grozi stiskajo k staršem, če ti ostanejo živi - ali pa brezumno gledajo ostanke njihovih trupel in ostalo razdejanje. Ko nekdo daleč iz zaledja vodi brezpilotnik "tja nekam". Ne da me vedno bolj skrbi, počasi se začenjam bati vsega tega. Bati česa? Da bo prišlo tudi k nam? A če ne bo, bo pa vse v redu? Naj bo kjerkoli, samo pri nas ne, pa bo v redu. Ja, tudi v meni je toliko sebičnosti, da upam, da pri nas ne bo prišlo do tega. Sicer pa, ko je počilo v Ukrajini, smo hitro ugotovili, kaj lahko to pomeni tudi za nas. Svet je tako povezan, da če nekje začne puščati, se bo poznalo povsod. Slej ko prej.

Da ne pomislim na ekologijo. Zelo hitro se namreč podre ves naš trud v tej smeri, kajti vojna je najbrž najmanj ekološka stvar na svetu. Ko gre za življenje, zbledijo vsi izpusti toplogrednih plinov. Ko zebe, kurimo vse, ko ni hrane, postanemo zveri. Preberite si kaj o tisti grozni lakoti v Ukrajini, ki jo je sprožil Stalin. Skoraj nisem mogel verjeti, kako so se ljudje na robu svojega obstoja spremenili. Volja do preživetja je močna in zamegli tudi zdravo pamet. Te pa že tako nimamo prav dosti, ko pa se tako radi kregamo med sabo.

Pogosto pomislim, ali bi tudi meni stopila oblast v glavo? Ali je sploh kdo res imun na to? Takole, ko sem brez te možnosti, si lahko rečem, o, ne, jaz bi bil pa boljši. Toda globoko v sebi si ne morem stoodstotno pritrditi. Še pomlad, ki nam lahko budi optimizem, spet prihaja prezgodaj - in tam nekje aprila grozi s pozebo. Kako simbolično!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta