Katalonci proti Kataloncem

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
31.01.2024 18:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miriam Nogueras, članica katalonske stranke Junts, med glasovanjem o zakonu o amnestiji v španskem parlamentu
Ana Beltran

Zakon o amnestiji, ki je bil pogoj poslancev katalonske stranke Junts, katere dejanski vodja je odstavljeni predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont, za izvolitev voditelja španske socialistične stranke PSOE Pedra Sáncheza za predsednika vlade, v španskem parlamentu ni bil sprejel. Poslanci katalonske stranke Junts so namreč v torek glasovali proti zakonu, ker socialisti niso pristali na njihov amandma, da se iz zakona črta izjemo, s katero amnestije ni mogoče podeliti obtoženim terorizma in izdaje.

Socialisti so to postavko vključili z utemeljitvijo, da nihče od soudeleženih pri referendumu leta 2017 in kasnejših manifestacijah, povezanih s tistimi dogajanji ni bil obtožen, terorizma ali izdaje. Šlo naj bi torej za pojasnilo, da pri tistih dogajanjih ni bilo ne terorizma ne izdaje. Odvetnik Gonzalo Boye, zagovornik predsednika Puigdemonta, pa je bil drugačnega mnenja. Pojasnil je, da o obtožnicah odločajo sodniki in ni izključeno, da bi nekaterim udeležencem očitali prav ta dejanja. Na špansko sodstvo se pač ni mogoče zanesti, kot so pokazala dogajanja zadnjih let, je prepričan Boye.

Odtod torej zahteva stranke Junts, da parlament z amandmajem umakne izjemo iz besedila zakona. Amandmaji so bili zavrnjeni z veliko večino glasov: socialistov, stranke Sumar in celotne desne opozicije. Poslanci stranke Junts so se zato odločili, da glasujejo proti zakonu o amnestiji. In njihovi glasovi so bili odločilni: za zakon je glasovalo 171 poslancev, proti pa 179. Besedilo zakona bo zato morala ponovno obravnavati komisija za pravosodje.

Stranka Junts je torej potrdila napoved, da za zakon ne bo glasovala, če iz besedila ne bosta črtani besedi terorizem in izdaja. To zahtevo bo potrdila v komisiji z upanjem, da bo sprejeta. Za Sáncheza je tveganje veliko. Po eni strani mu bo, če pristane na amandma, desnica očitala popuščanje teroristom, po drugi strani pa njegova vlada v parlamentu ne bo imela več večine.

Sicer pa je bila razprava v parlamentu zelo napeta, še posebej iz vrst desnice, predvsem iz stranke skrajno desne frankistične Vox. Njen lider Santiago Abascal je ostro napadel socialiste, češ da popuščajo Kataloncem in da odpirajo vrata odcepitvi Katalonije. Izredno oster je bil tudi voditelj Ljudske stranke (PP) Alberto Nuñez Feijó. Socialisti so seveda zagovarjali obstoječi zakon, premier Sánchez pa ni posegel v razpravo.

Sedaj se bodo začela pogajanja med socialisti in stranko Junts. Če bodo sklenili dogovor, bo moral o zakonu spet odločati kongres, to je spodnji dom parlamenta. Nato bo beseda pripadla senatu, ki zakona ne more spreminjati, ampak ga lahko vrne v parlament. Skratka, pot do amnestije ne bo ne kratka in niti lahka, če se bo sploh zgodila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta