Kitajski astronavti spet doma

zur
17.09.2021 00:00
Peking gradi svojo prvo vesoljsko postajo in letos ter prihodnje leto načrtuje še tri take odprave z avstronavti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nie Haisheng, Liu Boming and Tang Hongbo na krovu vesoljskega plovila Shenzhou-12 Foto: REUTERS
Cctv

Danes so se po koncu 90 dni dolge odprave na še nedokončani vesoljski postaji na Zemljo vrnili trije kitajski astronavti. Gre za prvo kitajsko vesoljsko odpravo s posadko po letu 2016.

Nie Haisheng, Liu Boming in Tang Hongbo, ki so se na Zemljo vrnili v majhni vesoljski kapsuli, so po poročanju spletnega portala Channelnewsasia včeraj varno pristali v puščavi Gobi v avtonomni regiji Notranja Mongolija na severu Kitajske. Zdravniška ekipa in drugo podporno osebje je na kraj, kjer je s padalom pristala vesoljska kapsula, prihitelo s helikopterjem. Člani posadke vesoljskega plovila Shenzhou-12 so bili ob vrnitvi domov dobrega zdravja. Njihova odprava je bila po dnevih najdaljša kitajska vesoljska odprava doslej. "Lepo je biti spet doma," je po izstopu iz kapsule približno pol ure po pristanku povedal Tang. "Rad bi sporočil mami in očetu, da sem se vrnil, da sem zdrav in se dobro počutim!" Tajkonavti, kakor pravijo na Kitajskem astronavtom, bodo morali zdaj najprej 14 dni preživeti v karanteni, preden se bodo lahko vrnili domov. Njihovi imunski sistem je namreč po tako dolgi odpravi precej oslabljen, je za kitajsko državno televizijo CCTV pojasnil Huang Weifen, glavni vodja projekta kitajskih vesoljskih odprav.

Odprava Shenzhou-12 je bila prva od štirih odprav s posadko, ki jih namerava Kitajska v vesolje poslati v letih 2021 in 2022 zaradi izgradnje svoje prve lastne vesoljske postaje. V ta namen skupaj načrtuje enajst odprav, vključno z izstrelitvijo treh modulov postaje. Projekt so začeli uresničevati aprila, ko so v vesolje izstrelili osrednji modul Tianhe, v katerem bodo bivale bodoče posadke vesoljske postaje. V modulu Tianhe, ki je malo večji od avtobusa, so od sredine junija bivali tudi Nie, Liu in Tang. V njem ima vsak astronavt svoj lastni bivalni prostor, na voljo pa jim je bila tudi telovadnica, opremljena s posebno tekalno stezo in kolesom. Kitajski astronavti so med bivanjem v orbiti izvajali večurne sprehode po vesolju, preverjali sisteme, ki omogočajo življenje in bivanje v modulu Tianhe, testirali modulovo robotsko roko, pošiljali podatke opravljenih eksperimentov na Zemljo in uredili zaloge za prihodnje posadke.

Druga posadka bo v vesolje poletela predvidoma oktobra, njeni člani naj bi v modulu Tianhe preživeli celo šest mesecev. Pred odpravo Shenzhou-13 bo Kitajska k modulu Tianhe poslala avtomatizirano tovorno vesoljsko plovilo Tianzhou-3, natovorjeno z zalogami hrane in drugimi življenjskimi potrebščinami, ki jih bo potrebovala naslednja posadka. Tianzhou-3 bodo po poročanju kitajskih državnih medijev v vesolje izstrelili v bližnji prihodnosti.

Potem ko so ji prepovedali sodelovati z Naso in jo izključili iz projekta Mednarodne vesoljske postaje (ISS), je Kitajska že celo desetletje razvijala tehnologije za izgradnjo lastne vesoljske postaje. Kitajska vesoljska postaja naj bi bila dokončana konec leta 2022 in tedaj bo postala edina alternativa 20 let stari ISS, ki jo utegnejo leta 2024 upokojiti. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta