Kje je avto, izstreljen v vesolje?

DR
10.02.2023 18:44

Strokovnjaki ocenjujejo, da je Teslin roadster, ki ga je Elon Musk poslal med zvezde, doslej naredil najmanj tri kroge okoli Sonca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako nekako naj bi bil videti Teslin avto v vesolju. Če seveda ni razpadel v prafaktorje.
CNN

Podjetje SpaceX je pred petimi leti presenetilo svet s svojo odločitvijo, da v vesolje izstreli avtomobil Tesla Roadster, ki je bil v lasti ustanovitelja in direktorja podjetja Elona Muska, ter ga pošlje na neskončno popotovanje po kozmični divjini, kjer naj bi po pričakovanjih ostal naslednjih tisoč let. Strokovnjaki na podlagi zbranih podatkov ocenjujejo, da je v tem času naredil približno tri cele kroge in četrt okoli Sonca in da je od Zemlje oddaljen približno 327 milijonov kilometrov. Kabrioletovo potovanje po vesolju je mogoče spremljati tudi na spletni strani Whereisroadster.com. Avtomobil je po vesolju "prevozil" že več kot štiri milijarde kilometrov, večinoma skozi vakuum. Leta 2020 se je prvič tudi precej približal Marsu. Od rdečega planeta je bil tedaj oddaljen osem milijonov kilometrov, kar pomeni 20 razdalj med Zemljo in Luno.

Kljub temu je težko reči, kje točno je vozilo in ali je sploh še celo. Popolnoma možno je namreč, da se je vanj zaletel kak meteorit in ga poškodoval ali uničil ali da je razpadlo zaradi sevanja. Od leta 2018, ko so ga s 1360 ton težko raketo Falcon Heavy izstrelili v orbito, avtomobila, kar je logično, nihče ni več videl. Sedanji podatki temeljijo le na ocenah, izračunanih na podlagi predvidene poti avtomobila. Astronomom se ne zdi preveč pomembno, da bi mu aktivno sledili, saj to nima velike znanstvene vrednosti.

Avto je služil kot "koristni tovor" za enkratno uporabo pri prvi izstrelitvi rakete Falcon Heavy februarja 2018. Celo Musk je tedaj ocenil, da so možnosti, da bo izstrelitev uspešna, 50:50. Toda izstrelitev je na koncu potekala brez težav in rdeče vozilo z lutko za volanom odtlej kroži okoli Sonca po eliptični poti, ki se na določeni točki precej približa Marsovi orbiti. Minuli ponedeljek je ravno prečkal Marsovo tirnico, čeprav je bil ta planet na nasprotni strani Sonca.

Pred njegovo izstrelitvijo leta 2018 so uslužbenci podjetja SpaceX avto napolnili z velikonočnimi jajci. Za volan so posedli Starmana, izložbeno lutko v vesoljski obleki, na armaturno ploščo pa nastavili ploščo, na kateri je izpisan stavek "Don't Panic" (Ne paničari), znamenita fraza iz priljubljenega znanstvenofantastičnega romana Štoparski vodnik po galaksiji. V avto so dali tudi podatkovni polnilnik, na katerega so naložili dela pisca znanstvenofantastičnih romanov Isaaca Asimova, ter ploščo z vgraviranimi imeni na tisoče uslužbencev podjetja SpaceX.

Trenutno kaže, da avtomobil ne bo potoval blizu nobenega planeta vse do leta 2035, ko bo znova oplazil Marsovo tirnico. Potem bo po podatkih Nase dvakrat potoval mimo Zemlje, od katere bo tedaj oddaljen "le" nekaj milijonov kilometrov. Ena od raziskav, opravljenih leta 2018, je denimo pokazala, da obstaja približno 22-odstotna možnost, da vozilo v naslednjih 15 milijonih let trči z Zemljo, ter dvanajstodstotna možnost, da trči z Venero ali Soncem. Če bo res trčil z Zemljo, lahko le upamo, da se bo, ko bo trčil ob debelo ozračje, raztreščil na koščke. Vesoljski objekti, ki strmoglavijo na Zemljo, in teh ni malo, med vstopom v atmosfero običajno zgorijo. Poleg tega zelo redko strmoglavijo na naseljena območja.

Gibanje avtomobila v vesolju pa spremlja tudi Nasa v okviru svojega sistema Horizons, s katerim sledi vsem "telesom" v našem sončnem sistemu, vključno z raziskovalnimi sondami, planeti, lunami, kometi in asteroidi. Tesla roadster je v njem zaveden kot objekt 143205, SpaceX Roadster (vesoljsko plovilo) (Tesla). Simulacijo Tesline orbite (narejeno na podlagi podatkov iz sistema Horizons) si lahko ogledate na spletni strani OrbitSimulator.com.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta