Kje je vodja wagnerjevcev? "Mislim, da še nismo videli vsega od Prigožina."

Va, tuje agencije, STA
25.06.2023 06:32

Iz Moskve so v soboto zvečer sporočili, da najemniške vojske Wagner ne bodo preganjali. Vpliva na ruske operacije v Ukrajini ne bo, trdi Kremelj. Kako se je skuhal upor?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jevgenij Prigožin v Rostovu na Donu.
Reuters

V Rusiji se po uporu skupine ruskih plačancev Wagner, v katerem naj bi bilo po neuradnih navedbah ubitih okoli 15 ruskih vojakov, razmere umirjajo. Vseeno bo v Moskvi v ponedeljek dela prost dan. Kje je po umiku iz Rostova na Donu vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin, trenutno ni znano. Po dogovoru z Moskvo naj bi se umaknil v Belorusijo, tistim borcem Wagnerja, ki niso sodelovali v uporu, pa so ponudili vključitev v redno rusko vojsko.

Ruske enote na dolžnosti v moskovski regiji v soboto. 
Reuters

Kremelj je obenem zatrdil, da upornikov ne bodo sodno preganjali. Kaj natančno se bo po odhodu Prigožina zgodilo s skupino Wagner, še ni povsem jasno. 

Kljub umiritvi razmer bo v Moskvi v ponedeljek dela prost dan, ki ga je župan Sergej Sobjanin v soboto napovedal zaradi upora wagnerjevcev. Sobjanin je ob napredovanju enot Wagnerja proti Moskvi iz varnostnih razlogov ponedeljek za večino prebivalcev Moskve razglasil za dela prost dan in jih prosil, naj ostanejo doma. V mestu so postavili kontrolne točke in zaprli nekatere ceste.

Kolona wagnerjevcev v smeri Moskve včeraj.
Reuters

Sobjaninova tiskovna predstavnica je zgodaj davi potrdila, da ponedeljek ostaja dela prost dan, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Po navedbah britanskega BBC v Moskvi sicer še vedno veljajo poostreni varnostni ukrepi. So pa danes v Rusiji preklicali vse omejitve cestnega prometa, ki so jih med drugim uvedli v Rostovu, Lipecku, Tuli in drugje.

V Rostovu na Donu, kjer so pripadniki ruske najemniške vojske Wagner v soboto začasno zavzeli vojaške objekte, je dan pozneje mirno, od njihovega odhoda pa se je normaliziral tudi mestni promet.

Rostov na Donu
EPA

Iz Pentagona so medtem sporočili, da se je obrambni minister Lloyd Austin v zadnjih urah o razmerah po uporu Wagnerja pogovarjal z obrambnimi ministri iz Kanade, Francije, Nemčije, Poljske in Združenega kraljestva.

"ZDA bodo ob nadaljnjem razvoju razmer tesno sodelovale z zavezniki in partnerji," so zapisali v izjavi Pentagona. Ameriške obveščevalne službe naj bi sicer bile Belo hišo že v sredo obvestile, da Prigožin verjetno pripravlja upor.

(PORTRET) Jevgenij Prigožin: Kuhar, ki je Putinu zakuhal vojaški udar

Pohod na Moskvo

Kot je znano, je po sobotnem dramatičnem, a kratkotrajnem uporu najemniške vojske Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina slednji po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka svoje sile umaknil. 

Moskva
Reuters

Iz Kremlja so v soboto zvečer sporočili, da wagnerjevcev kljub oboroženemu pohodu proti Moskvi ne bodo preganjali, Prigožin pa da bo odšel v Belorusijo.

Prigožinovi vojaki so se v soboto pozno zvečer skupaj z njim že umaknili iz Rostova na Donu, kjer so predtem zavzeli poveljstvo ruskih sil.

(SPREMLJAMO) Akcija Wagnerja končana. Plačancev ne bodo preganjali, sporoča Kremelj

Kot je v soboto zvečer povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, so se z Wagnerjem pogodili, da ne bi prišlo do prelivanja krvi. "Najvišji cilj je bil preprečitev prelivanja krvi, notranjih konfliktov in spopadov z nepredvidljivimi posledicami," je pojasnil.

Rdeči trg v Moskvi je bil včeraj zaprt. 
Reuters

Obenem pa je Peskov zatrdil, da sobotno dogajanje ne bo "v ničemer" vplivalo na ruske operacije v Ukrajini. Dodal je tudi, da ruski predsednik Vladimir Putin ohranja zaupanje v obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ki je bil sicer osrednja tarča Prigožinovega upora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta