Ko slika poveč več kot vse besede ...

Reuters
01.09.2020 05:00

Obup vdove iz Ria de Janeira, ki se utaplja v kriminalu in nasilju, je v objektiv ujel Reutersov fotograf Ricardo Moraes.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ricardo MORAES/Reuters

Minuli četrtek se je delovni dan fotografa Ricarda Moraesa, ki že enajst let za tiskovno agencijo Reuters na fotografijah dokumentira življenje v izredno nevarnih revnih soseskah Ria de Janeira, ki jim v Braziliji pravijo favele, začel že ob šestih zjutraj. Po radiu je namreč slišal, da v Sao Carlosu, faveli blizu središča mesta, poteka drama s talci. Fotografije, ki jih je tam posnel, so bile pozneje objavljene v največjih brazilskih časopisih. Na njih je videti mlado žensko, ki vsa objokana kleči ob truplu svojega moža, medtem ko okoli nje stojijo do zob oboroženi policisti. Posnetki so sprožili številne odzive prebivalcev mesta, ki so do grla siti nasilnih spopadov med agresivnimi kriminalnimi tolpami in pripadniki policije, znanimi po namerni uporabi pretirane sile. Incident, ki ga je v objektiv ujel Moraes, se je zgodil, ko je moški, ki ga je policija pozneje identificirala kot preprodajalca mamil, v enem od stanovanjskih blokov za talce zajel tri člane neke družine. Moški se je sicer nekaj ur pozneje predal, vendar si je policija nato v veži izmenjala več strelov z drugimi osumljenci, nakar se je spopad preselil na ulico. V bližnji hiši so pripadniki druge oborožene skupine zajeli za talce neko drugo družino. Med pogajanji s policijo so se v bližini začele zbirati sorodnice pripadnikov mamilarske tolpe. Nekaj ur pozneje so se predali tudi pripadniki tolpe, ki so zadrževali talce v drugi hiši. Toda eden je manjkal. V tistem trenutku se je hiši mimo policistov počasi približala neka ženska. Na stopnišču je ležalo truplo moškega. V tistem trenutku je glavna junakinja Moraesove fotografije bruhnila v jok. Obdana s policisti v popolni bojni opremi se je zlomila, ko je prepoznala mrtveca.
Ko je Moraes v petek zjutraj obiskal lokalno mrtvašnico, jo je znova videl. Bila je vsa iz sebe, toda tokrat so jo namesto policistov obdajali njeni bližnji. Ko se je na kratko pogovoril z njo, se mu je predstavila le kot Juliana. Dejala je, da je soproga ubitega moškega, ki mu je bilo ime Davi Barboza. Dodala je, da je v četrtem mesecu nosečnosti. Priznala je, da je bil kriminalec, in pozvala vse, ki kršijo zakone, naj s tem prenehajo. "Prosim, da vsi, ki živite tako življenje, izstopite iz njega. Pomislite na svoje družine, kajti za nas je zelo težko. Ne vem, kako se bom zdaj vrnila domov in ga ne bom nikoli več videla. Moj mož je bil, kar je bil. Toda bil je dober človek. Bil je moj princ," je še dejala Juliana.
Moraes ni pričakoval, da bo tisto jutro, ko je odhitel v Sao Carlos, tam naletel na tako čustven prizor. "Odkar je Brazilijo zajela pandemija koronavirusa, povsod slišim stavek, ki sem ga imel tudi sam v mislih, ko sem začel fotografirati Juliano: Vsakogar med nami ima nekdo rad."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta