Konec neke politične utopije

Bojan Brezigar, Trst
28.04.2021 05:00
Ideja neposredne demokracije, ki jo zagovarja ustanovitelj Gibanja 5 zvezd Beppe Grillo, je praktično pokopana.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Beppe Grillo je na italijanskem političnem nebu zasijal kot zvezda, a njegov sij počasi ugaša. Foto: REUTERS
Reuters

Pred dnevi je prenehala delovati platforma Rousseau. Vse zaposlene so poslali na dopolnilno blagajno, mehanizem, ki v Italiji omogoča podjetjem v težavah, da delavcev ne odslovijo, ampak jim začasno plačuje nadomestilo država. Ta novica je videti nesmiselna, dokler ne dodamo, da je bila platforma Rousseau temelj populističnega Gibanja 5 zvezd, trenutno stranke z največjim številom poslancev in senatorjev v italijanskem parlamentu. Dejansko je z zaprtjem spletnega portala, ki ga je upravljalo podjetje Rousseau, vodstvo gibanja izgubilo edino vez s svojim številnim članstvom. S tem se je dejansko končala utopija, ki si jo je leta 2012 zamislil komik Beppe Grillo, ustanovitelj Gibanja 5 zvezd, v praksi pa udejanjil njegov tesni sodelavec Gianroberto Casaleggio s svojim podjetjem Rousseau s sedežem v Milanu.

Stranka, ki je živela samo na spletu

Grillova zamisel je temeljila na neposredni demokraciji. Ustanovil je gibanje, dejansko stranko, ki se je od drugih strank razlikovala po tem, da ni bila organizirana s krajevnimi odbori oziroma sekcijami po Italiji, ampak je obstajala samo na spletu. O vseh pomembnih vprašanjih, na primer o vstopu gibanja v vlado, pa tudi o kandidatih za volitve, je odločalo članstvo z glasovanjem na spletu in platforma Rousseau je bila edina vez med članstvom in izvoljenimi predstavniki. Kasneje so v statut dodali določilo, da gibanje imenuje političnega vodjo, o katerem je seveda glasovalo članstvo.{infobox-quote_full}160720{/infobox-quote_full}

Med pogoji, na katere so morali pristati vsi kandidati za parlament, je bilo plačilo 3000 evrov mesečno (od skupno približno 14.000 evrov bruto, kolikor znašajo v Italiji poslanske plače) za kritje stroškov gibanja, med drugim za delovanje platforme Rousseau. Pogoj je bil tudi, da bo vsakdo lahko izvoljen samo dva mandata, nato se vrne v zasebnost. Vsi kandidati so morali pisno pristati na te pogoje.

Potem se je začelo krhati. Kar nekaj poslancev in senatorjev je po izvolitvi zapustilo svojo parlamentarno skupino in prestopilo v drugo skupino ali med nepovezane poslance in se tako izognilo mesečnemu prispevku; drugi, bilo jih je veliko, so ta prispevek v začetku mandata plačevali, potem pa so nanj nekako "pozabili". Platforma Rousseau jih je terjala, ampak zaman. Njihov dolg je narasel na 250.000 evrov; brez tega denarja platforma preprosto ni mogla delovati naprej.

Dva mandata in konec

To pa ni bil edini problem. Domala vse najpomembnejše osebnosti gibanja so bile prvič izvoljene na volitvah leta 2013 in nato ponovno izvoljene leta 2018. Bliža se leto 2023, ko bodo nove volitve in po pravilih nobeden od teh, z zunanjim ministrom Luigijem Di Maiom na čelu, ne bi smel več kandidirati. Ampak stolčki so predragoceni, da bi se jim kar tako odpovedali. Za vse te ljudi je izvolitev v parlament predstavljala kakovostni skok v življenjskem standardu, ki se mu niso pripravljeni kar tako odpovedati. Ustanovitelj gibanja Grillo pa je vztrajal pri začetni zamisli: dva mandata in konec.

Tu je v strankarsko politiko vskočil Giuseppe Conte, dvakratni premier, ki se je v Gibanje 5 zvezd včlanil šele po koncu svojega premierskega mandata. V njem so prestrašeni poslanci in senatorji, ki jim grozi prepoved tretjega mandata, našli rešilno bilko in Conte se je v to vlogo vživel ter dejansko prevzema vodstvo gibanja, čeprav za zdaj Grillu nihče ne odreka vloge moralnega očeta gibanja.

Se je pa Grillo v prejšnjih dneh zapletel v osebno afero. Njegov sin je namreč skupaj s štirimi vrstniki osumljen posilstva 19-letnega dekleta; zgodilo se je pred dvema letoma v Grillovi vili na Sardiniji in zdaj je preiskava dozorela za začetek sojenja. Mimogrede, sodniki so zadevo potegnili iz predala po sestavi Draghijeve vlade, ko je ministrstvo za pravosodje prevzela bivša predsednica ustavnega sodišča Marta Cartabia; prejšnji minister je namreč pripadal Gibanju 5 zvezd in sodniki so ta čas vodili preiskavo počasi in previdno. Ko je zdaj sodstvo ponovno vzelo v roke ta primer, je Grillo ostro reagiral, z grobim izpadom v zagovor svojega sina, ki ga je objavil na spletu. Politiki so ta izpad obsodili, tudi vodilni predstavniki Gibanja 5 zvezd, celo Giuseppe Conte, ki je svojo obsodbo omilil samo s stavkom, da lahko razume bolečino očeta. Skratka, razkorak ne zadeva samo platforme Rousseau, ampak tudi Grilla, ki je ustanovitelj in garant gibanja. In Conte že razmišlja o ustanovitvi nove stranke, ki bi vključila izvoljene predstavnike Gibanja 5 zvezd mimo platforme Rousseau in očitno tudi mimo Grilla.

To pa tudi pomeni, da bo postalo Gibanje 5 zvezd stranka kot vse druge, da bo imela kongrese in izvoljeno vodstvo in da je konec utopije neposredne demokracije. Bila je dobra zamisel za zrušitev nekega sistema, Italijo je močno potisnila v populizem, izkazala pa se je kot neučinkovita, predvsem zato, ker so tudi politiki ljudje, krvavi pod kožo, in so jim ideje všeč, dokler ne ogrožajo njihovega statusa. Zelo grobo bi lahko rekli, dokler ne ogrožajo njihovega žepa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta