Kraljica je umrla. Kaj sledi? Pogrebna operacija Londonski most bo trajala kar 10 dni

D.Ži
08.09.2022 16:43

V Veliki Britaniji že dolgo obstaja v detajle razdelan načrt, ki ga je dobro poznala tudi kraljica sama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II. je umrla, britanske oblasti pa so imele že desetletja pripravljen načrt za vse, kar bo sledilo v dneh po njeni smrti – od tega, kako bodo sporočili novico, do samega pogreba. Postopek, ki daje smernice, kaj storiti v primeru kraljičine smrti, je pod kodnim imenom "Operacija London Bridge". Operacija Londonski most torej. Politico je objavil podrobnosti iz dokumentov o tem, kaj se bo zgodilo v Veliki Britaniji, ko je kraljica umrla.

Dan D

V urah po kraljičini smrti bodo o vsem obveščeni predsednik vlade, trenutno predsednica, sekretar kabineta (najvišji britanski javni uslužbenec) ter določeno število visokih ministrov in uradnikov. Premierka bo o tem obvestila kraljičinega zasebnega sekretarja, ta pa urad tajnega sveta, ki koordinira delo vlade v imenu monarha.

Novico bodo nato poslali vladam 15 držav, kjer je kraljica tudi voditeljica države, in 36 drugih držav Commonwealtha. Cilj je, da novico najprej izvejo voditelji in šele nato javnost.

Interno se bo ta dan imenoval "dan D". Vsak naslednji dan se bo imenoval D+1, D+2 in tako naprej. Kraljeva palača bo izdala "uradno izjavo", v kateri bo novico sporočila javnosti.

Zdravniki zaskrbljeni za zdravje kraljice Elizabete II.

Ministri in visoki uradniki bodo od sekretarja kabineta prejeli elektronsko sporočilo, katerega osnutek se glasi: "Dragi kolegi, z žalostjo pišem, da vas obvestim o smrti njenega veličanstva kraljice". Po prejemu e-pošte bodo zastave po Whitehallu spuščene na pol droga. Cilj je, da to storijo v 10 minutah.

Po vaji, ki so jo izvedli pred nekaj leti, je Downing Street izrazil zaskrbljenost, da bi bilo to nemogoče, saj niso imeli častnika, zadolženega za zastavo in niso bili prepričani, da bo nekdo vedno prisoten, ko bo slednjo treba spusti. Zasedanja britanskega parlamenta in zakonodajnih teles na Škotskem, v Walesu in Severni Irski bodo prekinjena.

Spletno mesto kraljeve družine bo dobilo črno stran s kratko izjavo, ki bo potrdila njeno smrt. Na vseh straneh družbenih omrežij vladnih služb bo prikazana črna pasica. Vsebine, ki niso nujne, ne bodo objavljene. Kraljeva družina bo objavila načrte za kraljičin pogreb, ki bo 10 dni po njeni smrti.

Kot prvi član vlade bo izjavo podal predsednik vlade. Trenutno torej predsednica. Ostali člani vlade ne smejo ničesar komentirati, dokler ne spregovori premierka. Ministrstvo za obrambo bo na vseh mestih za obrambo organiziralo častni pozdrav z orožjem. Razglašena bo državna minuta molka.

Premier bo nato imel avdienco pri novem kralju, ob 18. uri pa bo kralj Charles nagovoril narod.

Istočasno bo bogoslužje potekalo v katedrali svetega Pavla v središču Londona. Udeležili se ga bodo predsednik vlade in manjše število ministrov.

Britanska kraljica Elizabeta II. je nekoč oboževala krznene dodatke. 
Profimedia

Dan D+1

Ob 10. uri zjutraj, dan po kraljičini smrti, se svet - ki vključuje visoke vladne osebnosti - sestane in Charlesa razglasi za novega suverena.

Povabljenih bo več visokih političnih imen, vključno s predsednikom vlade in ministri. Nihče ne sme nositi nobenih okraskov.

Oznanilo bodo nato prebrali v palači sv. Jamesa in na kraljevi borzi v Londonu. Parlament se bo sestal, da se dogovori o sožalnem sporočilu. Vse ostalo delo parlamenta bo prekinjeno za 10 dni. Poslanci se bodo kraljici poklonili v spodnjem domu parlamenta. Ob 15.30 bosta predsednik vlade in vlada imela avdienco pri novem kralju. Ministrom bo rečeno, naj ne pripeljejo svojih zakoncev.

Dan D+2

Kraljičino krsto bodo prenesli v Buckinghamsko palačo. Če kraljica umre v Sandringhamu, njeni rezidenci v Norfolku v vzhodni Angliji, bo truplo odpeljano s kraljevim vlakom v St. Pancras v Londonu, kjer bodo njeno krsto pričakali predsednik vlade in ministri. Če bo umrla v Balmoralu na Škotskem, bo aktivirana operacija Samorog, kar pomeni, da bo njeno truplo čim prej s kraljevim vlakom prepeljano v London. V nasprotnem primeru bo stekla še ena operacija, v kateri bodo krsto prepeljali z letalom. Premierka in ministri se bodo udeležili sprejema ob prevzemu krste s kraljičinim truplom. Razglasi bodo prebrani v decentraliziranih upravah. Poklon se bo verjetno nadaljeval v parlamentu.

Dan D+3

Zjutraj bo kralj Charles, kralj Karel sprejel sožalje v Westminster Hallu. Popoldne se bo podal na turnejo po Združenem kraljestvu, ki jo bo začel z obiskom škotskega parlamenta in bogoslužjem v St. Giles v Edinburgu.

Dan D+4

Charles bo odpotoval na Severno Irsko, kjer bo v Hillsborough Towerju sprejel sožalje in se udeležil bogoslužja v katedrali svete Ane v Belfastu. Tam bo vaja za operacijo Lion, procesije s krsto od Buckinghamske palače do Westminstrske palače.

Dan D+5

Sprevod od Buckinghamske palače do Westminstrske palače bo potekal po slavnostni poti skozi London. Po prihodu krste bo bogoslužje potekalo v Westminstrski palači.

Ženska, ki se ne da kar tako.
Profimedia

Dan D+6 do Dan D+9

Kraljičino truplo bo tri dni ležalo v Westminstrski palači v okviru operacije s kodnim imenom "Peresce". Njena krsta bo razstavljena sredi palače na dvignjenem podestu, imenovanem katafalk, palača pa bo za javnost odprta 23 ur na dan. Vstopnice bodo izdane za VIP osebe, da bodo lahko dobile svoje termine.

Na dan D+6 bo vaja za državni pogrebni sprevod. D+7 je dan, ko bo kralj Charles oziroma Karel odpotoval v Wales, da bi sprejel sožalje v valižanskem parlamentu in se udeležil bogoslužja v katedrali Llandaff v Cardiffu.

V tem obdobju bodo vladne službe zaposlene z ogromno pripravami na pogreb. Dokumenti kažejo, da je vlada sicer sposobna uspešno opraviti vsa pogrebna dela, vendar obstaja bojazen, da bi to lahko bilo zahtevno. Ministrstvo za zunanje zadeve naj organizira prihod voditeljev držav in VIP oseb iz tujine. Ministrstvo za notranje zadeve je odgovorno za varnostne dogovore, sekretariat kabineta za nacionalno varnost in obveščevalne službe pa bo pripravljen na vsako povečano grožnjo terorizma. Ministrstvo za promet je izrazilo zaskrbljenost, da bi lahko število ljudi, ki bi lahko prišli v London, povzročilo velike težave prometnemu omrežju. Premier in kraljica sta se strinjala, da se dan državnega pogreba razglasi za dan državnega žalovanja.

Dan D+10

Sam pogreb bo v Westminstrski opatiji. Opoldne bosta po vsej državi dve minuti molka. Slovesnosti bodo potekale v Londonu in Windsorju. Bogoslužje bo potekalo v Windsorju v kapeli svetega Jurija, kraljica pa bo pokopana v spominski kapeli kralja Jurija VI.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta