Kraljica sklicala krizni sestanek o megxitu

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
13.01.2020 05:03

Elizabeta II. se bo osebno lotila reševanja krize, ki sta jo prejšnji teden povzročila princ Harry in njegova soproga Meghan, ko sta sporočila, da se umikata od kraljevih dolžnosti, da bosta v prihodnje živela med Veliko Britanijo in Kanado in da se bosta tudi finančno osamosvojila. Doreči je treba, koliko denarja bosta še dobivala, kaj bo z njunima nazivoma, v katerih poslih lahko sodelujeta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zdi se, da nikogar v Veliki Britaniji ne zanima več brexit, vsi se ukvarjajo z "megxitom", kot so duhovito poimenovali zaplet, ki sta ga prejšnji teden povzročila princ Harry in njegova soproga Meghan, ko sta sporočila, da se umikata od kraljevih dolžnosti, da bosta v prihodnje živela med Veliko Britanijo in Kanado in da se bosta tudi finančno osamosvojila. Novica je odjeknila kot bomba, saj se Harry in Meghan pred tem nista posvetovala z nikomer iz kraljeve družine. Kraljica Elizabeta II. naj bi bila svojega vnuka celo prosila, naj ne objavi izjave, a sta zakonca suseška to kljub temu storila. Številni mediji so poročali, da je kraljica potem besna divjala z avtom po svojem posestvu Sandringham. Do včeraj se je očitno že nekoliko obvladala, med vožnjo k jutranji maši je smehljaje se mahala podanikom, danes pa se bo osebno lotila reševanja krize.
Sklicala je namreč izredni sestanek s princem Harryjem, njegovim starejšim bratom Williamom in njunim očetom, prestolonaslednikom Charlesom. Meghan, ki je takoj po izbruhu krize odpotovala nazaj v Kanado, kjer sta s Harryjem preživela zadnjih šest tednov in tam pustila tudi svojega osemmesečnega sina Archieja in oba psa, naj bi sodelovala preko videokonference. Kriznega sestanka naj bi se udeležili tudi sekretar britanske vlade Mark Sedwill ter visoki svetovalci Buckinghamske palače in uradov vseh treh princev.
Po poročanju britanskih medijev se morajo dogovoriti predvsem, koliko denarja bosta Harry in Meghan še dobivala iz kraljevskih skladov, kaj bo z njunima nazivoma, kdo bo plačeval za njuno varovanje in v katerih komercialnih poslih lahko sodelujeta.
Kot je pokazala anketa Daily Maila, 72 odstotkov Britancev podpira njuno željo po življenju v Kanadi, vendar jih kar tri četrtine meni, da morata v tem primeru sama plačevati stroške varovanja. Ne strinjajo pa se z načinom, kako sta svoje namene izrazila. Dve tretjini Britancev menita, da sta se obnašala naduto do kraljice in jo prizadela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta