Kultna revija za popotnike in ljubitelje narave počasi umira

DR
03.07.2023 17:06

Pri National Geographicu odpustili še zadnje redno zaposlene ustvarjalce vsebin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kultne naslovnice so bile zaščitni znak National Geographica. Revija letos, tudi s posebnimi razstavami, praznuje 125 let obstoja.
Epa

Pri National Geographicu, ikonični poljudnoznanstveni reviji z rumeno obrobo, ki že krepko več kot sto let navdušuje s članki o naravi, človeštvu, kulturi in znanosti, so pravkar odpustili še zadnje redno zaposlene ustvarjalce vsebin. Hkrati zaradi krčenja stroškov revije od prihodnjega leta ne bo več mogoče kupiti na prodajnih mestih v ZDA. Kako bo v tujini, tudi Evropi, še ni znano. V prihodnosti bodo uredniško delo namesto odpuščenih opravljali zunanji sodelavci in nekaj preostalih urednikov. Trenutno še ni znano, koliko uslužbencev revije je ostalo brez službe v okviru tega zadnjega kroga odpuščanj, ki je sledil po tem, ko se je matično podjetje revije Walt Disney odločilo letos odpustiti tisoče uslužbencev v vseh svojih oddelkih.

National Geographic, ki je imel konec leta 2022 več kot 1,7 milijona naročnikov, bo vseeno še naprej izhajal kot mesečnik, je za televizijo CNN povedal glasnik revije. "Kadrovske spremembe ne bodo vplivale na našo zmožnost opravljanja dela, ampak nam bodo omogočile večjo prilagodljivost pri pripovedovanju različnih zgodb in zadovoljevanju našega občinstva na naših številnih platformah," je še povedal glasnik revije. "Namigovanja, da bodo nedavne spremembe negativno vplivale na revijo ali kakovost našega pripovedovanja zgodb, preprosto niso resnična."

Novico o odpuščanjih so na družbenih omrežjih delili kar nekateri odpuščeni. "Danes je moj zadnji dan pri National Geographicu," je prejšnji teden tvitnil Michael Greshko, zdaj že nekdanji avtor člankov o znanosti. "Revija prekinja sodelovanje s svojimi redno zaposlenimi novinarji, vključno z mano." Toda ko so novinarji televizije CNN vodstvo revije prosili za komentar, jim je njen glasnik dejal, da ni "ničesar, o čemer bi lahko poročali". "Možno je, da gre pri odpuščanjih, ki ste jim zdaj priča, za uslužbence, ki so bili odpuščeni že prej, vendar se je zdaj iztekel njihov zadnji delovni teden pri podjetju."

Toda minulo sredo je več redno zaposlenih uslužbencev revije na twitterju delilo novico o svojem odhodu. "Pravkar je prispel moj novi National Geographic in v njem je tudi moj novi prispevek – moj šestnajsti in zadnji članek. NatGeo odpušča vse svoje redno zaposlene ustvarjalce vsebin," je tvitnil Craig Welch. "To je bilo epsko obdobje, @NatGeo. Jaz in moji kolegi smo imeli neverjetno srečo, da smo bili zadnja skupina redno zaposlenih ustvarjalcev vsebin," pa je na twitterju zapisala novinarka Nina Strochlic.

V preteklih mesecih se je v ameriški medijski industriji zgodil velik val odpuščanj. Televizija CNN je do konca novembra lani v dveh krogih odpustila več sto zaposlenih v različnih oddelkih, potem ko je po samo treh tednih delovanja propadla njena platforma za pretočne vsebine CNN+, v katero je podjetje vložilo sto milijonov dolarjev. Decembra lani je Jonah Peretti, generalni direktor podjetja Buzzfeed, napovedal, da bodo odpustili dvanajst odstotkov oziroma 200 uslužbencev. Podjetje Vice Media, ki upravlja spletne ter radijske in televizijske platforme, je maja letos odpustilo ducat zaposlenih ter nato razglasilo stečaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta