Led na Antarktiki najtanjši doslej

Reuters
06.10.2023 16:00

Učinki podnebnih sprememb se na južnem tečaju krepijo, kar bi lahko imelo grozljive posledice za živali,
kot so pingvini, ki se parijo in vzgajajo svoje mladiče na morskem ledu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Niso samo pingvini na tankem ledu, na njem smo tudi ljudje.
Staff

Ledena odeja, ki prekriva ocean okoli Antarktike, je letošnjo zimo dosegla rekordno tanko raven, so sporočili predstavniki ameriškega Nacionalnega podatkovnega centra za sneg in led (NSIDC). S tem so potrdili bojazni znanstvenikov, da se učinki podnebnih sprememb na južnem tečaju krepijo.

Grozljive posledice

Raziskovalci opozarjajo, da bi lahko imelo to grozljive posledice za živali, kot so pingvini, ki se parijo in vzgajajo svoje mladiče na morskem ledu. Hkrati utegne zmanjšanje obsega morske ledene odeje pospešiti globalno segrevanje, saj se bo od svetlega ledu nazaj v vesolje odbilo še manj sončne svetlobe. Obseg antarktičnega morskega ledu je bil letos največji 10. septembra, ko je znašal 16,96 milijonov kvadratnih kilometrov. To je po podatkih NSIDC najmanjši maksimalni obseg zimskega morskega ledu, odkar so ga leta 1979 začeli spremljati s satelitom. Hkrati je to milijon kvadratnih kilometrov manj morskega ledu od dosedanjega zimskega rekorda, izmerjenega leta 1986. "Ne gre le za leto rekordnega, ampak za leto skrajno rekordnega zmanjšanja obsega antarktičnega morskega ledu," je dejal znanstvenik Walter Meier iz NSIDC. Poleg tega so to po navedbah NSIDC le predhodni podatki, saj bo celotna analiza objavljena šele prihodnji mesec.

Letni časi so na južni polobli seveda nasprotni severni, zato je obseg morske ledene odeje običajno največji septembra, ko se bliža konec zime. Nato se začne led taliti in doseže najnižjo raven proti koncu poletja februarja ali marca. Rekordno majhen je bil letos februarja tudi obseg poletnega arktičnega morskega ledu, saj je bil še manjši od lanskega, ki je bil prav tako rekordno majhen.

Naraščanje temperatur oceanov

Antarktika je že celo desetletje močno na udaru podnebnih sprememb. Obseg morskega ledu okoli nje se hitro zmanjšuje, medtem ko se regije na njenem severu segrevajo štirikrat hitreje od svetovnega povprečja. Do zdaj je bilo znano, da podnebne spremembe precej prispevajo k taljenju ledenikov na Antarktiki, ni pa bilo povsem jasno, kako vse višje temperature vplivajo na ledeno morsko odejo okoli južnega tečaja. Med letoma 2007 in 2016 se je obseg morskega ledu tam namreč povečal.

Spremembe, ki so v zadnjih letih povzročile rekordno zmanjšanje obsega antarktičnega ledu, se utegnejo zdaj končno odraziti tudi na antarktičnem morskem ledu. Čeprav je Meier opozoril, da je še prezgodaj sklepati o razlogih, je avtor članka, na začetku meseca objavljenega v reviji Communications Earth and Environment, nakazal na podnebne spremembe kot možni dejavnik. Študija je pokazala, da naraščanje temperatur oceanov, ki so predvsem posledica emisij toplogrednih plinov, za katere je odgovoren človek, že od leta 2016 prispeva k manjšanju obsega morskega ledu.

"Glavno sporočilo se glasi, da je zaščita teh zamrznjenih delov sveta resnično pomembna iz mnogih razlogov. Res moramo zmanjšati svoje emisije toplogrednih plinov," je sporočil Ariaan Purich, eden od avtorjev študije in raziskovalec morskega ledu z avstralske Univerze Monash. (Reuters)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta