Ljudje so sproščeni, slišijo se francoščina, ruščina, tudi slovenščina. Videz poletne grške idile se konča takoj, ko se zapletemo v pogovor z lokalci

Poletna sezona se je komaj začela in izpada grški turistični delavci ne bodo mogli nadomestiti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prazne mize na obali v Sougiji na Kreti Foto: Katja LIHTENVALNER
Katja Lihtenvalner

"Pridite k nam! Ponujamo sveže ribe in domače grško vino," gostinci vabijo turiste, ki se te dni sprehajajo po ulicah drugega največjega kretskega mesta Hanija. Mesto je v zadnjem mesecu oživelo. Obiskovalci izbirajo med dolgo verigo tavern, ki se vrstijo ob starem beneškem pristanišču, slikoviti atrakciji Hanije. Sončni zahod osvetli žametno modro nebo, ljudje so sproščeni, slišijo se francoščina, ruščina, tudi slovenščina. Gostje nakupujejo v lokalnih trgovinah in se veselijo razburljivega večera.

Toda videz poletne idile se konča takoj, ko se zapletemo v pogovor z lokalci. "Odprli smo pred enim mesecem, vendar izpada od prej ne bo mogoče nadomestiti," nam pove Katerina, ki v eni od obrobnih uličic prodaja usnjene sandale, ki jih izdeluje njen mož. Cene drugače dragih sandalov je zdaj spustila na 15 evrov. "Če plačate z gotovino in vzamete še kak kos zraven, vam dam dodaten popust," pove.

Sezona, ki se je komaj začela, poleg lastnikov malih trgovinic, hotelov in gostincev skrbi tudi oblast. Grčija podobno kot Slovenija beleži eno najnižjih stopenj precepljenosti prebivalstva: le približno tretjina odraslega prebivalstva je že cepljena tudi z drugo dozo.

Polovica jih ostaja zaprta

Po podatkih hotelirske zbornice bo grško poletje letos podobno lanskemu. Več kot polovičen upad prihodka v turizmu v primerjavi z letoma 2018 in 2019. Grški hotelirji se držijo za glavo. Na Kreti jih polovica sploh ni odprla svojih namestitev, nekateri pa so se prilagodili nepredvidljivi pandemski situaciji.

"Letos smo bili prisiljeni znižati cene. Trenutne rezervacije niso zanesljive, saj lahko gostje, ki so rezervirali preko spletnih strani, kot sta Airbnb in Booking, svojo odločitev spremenijo nekaj dni pred prihodom," nam pove Giorgos Vavules, ki nekaj kilometrov stran od Hanije vodi družinske nastanitve Architect's apartment.

Vavules vodi apartmaje z bazenom blizu Zlate plaže, peščene plaže, ki je oddaljena le dve minuti hoje. Navkljub atraktivnosti lokacije beleži polovičen upad. Vavules se je skupaj z bratom domislil drugačnega načina poslovanja, ki ga je bil primoran vpeljati že lani. "Od skupaj 17 apartmajev jih vsaj pet dajemo v najem skozi vse leto. To nam omogoča, da lahko vzdržujemo kapacitete in vlagamo v obnovo," nam pove. Med rednimi stanovalci počitniških apartmajev srečamo digitalne nomade iz Rusije, Irske in Francije, pa tudi grške policiste in učitelje, ki so bili premeščeni s kopnega in zdaj delajo na Kreti. "Včasih smo imeli velike skupine turistov, ki so prihajale iz Skandinavije, in so se samo izmenjevale vsak teden. Vse to so urejale agencije, imeli smo pet redno zaposlenih," se spomni Vavules. Zdaj vodi recepcijo skupaj z bratom, zaposleno pa imajo samo eno čistilko. "Polovica namestitev na Kreti sploh ni odprtih, saj imajo nekateri tudi po več deset zaposlenih in je tveganje zato preveliko. Pa še večina namestitev se je odprla komaj junija," razodene Vavules.

Tistim, ki niso odprti ali pa imajo občutno manj prihodka, je država namenila posebna sredstva. Vavules je tako lani prejel 15 tisoč evrov denarne pomoči, ker so apartmaji obratovali s 40-odstotno zasedenostjo. Za vzdrževanje celotnega objekta to ni dovolj. Začel je že razmišljati o prodaji. "Letošnjo sezono bomo še počakali. Računamo na domače goste, na tuje zaradi vedno spreminjajočih se ukrepov ne moremo," pove.

Razveljavili večino ukrepov

Grčija je za turiste vrata odprla že maja. Ta teden pa je dejansko razveljavila večino ukrepov, med drugim zloglasno policijsko uro. Ob vstopu v državo še vedno veljajo nekatera pravila. Turisti morajo ob prihodu pokazati negativni PCR-test, ki ne sme biti starejši od 72ur, ali pa negativni antigenski test (rapid), odvzet najpozneje 48 ur pred prihodom. Test je obvezen tudi za otroke, starejše od 12 let. Ni pa potreben za tiste, ki so v obdobju od dveh do devetih mesecev preboleli virusno okužbo. Takšni potniki potrebujejo potrdilo o okrevanju, ki ga je izdal javni organ ali pooblaščeni laboratorij. Negativni test ni potreben tudi za tiste, ki so bili cepljeni. Grčija trenutno sprejema turiste, ki so bili cepljeni z naslednjimi cepivi: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Sputnik, Cansino Biologics in Sinopharm.

Vsa potrdila so lahko izdana v angleščini, nemščini, francoščini, italijanščini, španščini ali ruščini. Naključna testiranja ob vstopu v državo so mogoča. Če se izkaže, da je rezultat naključnega testa pozitiven, se počitnice za deset dni končajo. Potniki in njihovi spremljevalci bodo nastanjeni v karantenskih hotelih, kjer bodo opravili nadaljnje zdravstvene preglede. Stroške namestitve krijejo grške oblasti.

Ob vstopu v državo obiskovalci potrebujejo še obrazec o lokaciji potnikov (PLF), ki ga morajo izpolniti dan pred prihodom. Obrazec zahteva podrobne informacije o lokaciji namestitve potnikov, trajanju prejšnjih bivanj v drugih državah in naslovu bivanja v Grčiji.

Gostinci se bodo sami odločali, ali si želijo postreči cepljene goste ali mešane stranke. Če se bodo odločili, da bodo postregli samo cepljene goste, ne bo veljal nobeden od ukrepov, v obratnem primeru veljajo pravila o razdalji, strežbi zunaj in omejitvi števila gostov pri eni mizi na deset. V supermarketih, pekarnah in lekarnah lastniki ne bodo mogli izbirati, ali si želijo samo cepljene goste ali ne.

Nizka precepljenost Grkov

Srž problema za vlado je še vedno nizka precepljenost prebivalstva. V Grčiji je trenutno cepljenih 3,650.000 posameznikov, kar predstavlja blizu 35 odstotkov odraslega prebivalstva. Želja grške vlade je, da do konca poletja to številko približa 80 odstotkom. Trenutno stanje cepljenosti skrbi oblasti, zato se je vlada domislila motivacijskih ukrepov: najprej so se obrnili k mladim. Grški premier Kiriakos Micotakis je v ponedeljek predlagal nov ukrep, ki naj bi skoraj milijon mladih med 18. in 25. letom starosti spodbudil k temu, da bi se odločili za cepljenje. Ob prvi dozi bo vsak prejel bon v vrednosti 150 evrov in še brezplačen prenos telefonskih podatkov za en mesec. "To je naše darilo v zahvalo mladim za potrpežljivost in vztrajnost ves ta čas. Izkoristite to priložnost, naročite se in izberite cepivo," je povedal Micotakis. Denarni bon Freedom pass jim bo omogočal nakup vstopnic za kulturne prireditve in prizorišča, pa tudi plačilo počitniških nastanitev, kampov, prevoze z avtobusom, trajektom in najem avtomobila. Nemudoma se je oglasila stroka, ki pravi, da je bil ukrep sprejet brez posvetovanja z epidemiologi.

Profesorica epidemiologije Atina Linou je kritizirala potezo vlade in jo označila za nevarno. "V državo že vdira novi virus delta, za katerega je dokazano, da prva doza cepiva ni dovolj učinkovita. Dosti bolj logično bi bilo, da bi vlada mladim podarila takšne vrste stimulacijo šele 15 dni po drugi dozi, ko bodo popolnoma varni," je povedala. Poleg bonov za mlade vlada skuša državljane spodbuditi k cepljenju tudi s programom Modra svoboda, v katerem bodo skušali cepiti ljudi, ki so nepokretni ali imajo drugačne težave z gibanjem. V programu bodo sodelovali zdravstveni zasebniki, ki bodo ljudi obiskali na domu in bodo zato prejeli posebno denarno nadomestilo. Vlada razmišlja, da bi uvedla obvezno cepljenje za zaposlene v šolstvu in gostinstvu. Grki kažejo dosti dvoma o cepivih. Na Kreti je težko najti ljudi, ki so cepljeni, tudi tisti, ki delajo v turizmu, pogosto niso cepljeni. Večina kot razlog omenja dvome o varnosti cepiva. Na največjem grškem otoku s populacijo nekaj več kot pol milijona je odstotek cepljenih nižji od nacionalnega povprečja: cepljenih je komaj kaj več kot petina otočanov. Grčija pa tudi Kreta že beležita prve primere z novim koronavirusom delta plus. Glavni epidemiologi v državi pa že govorijo o četrtem valu in vnovičnem zaprtju javnega življenja konec poletja.

Na Kreti se tako ne moremo znebiti vtisa, da se že pred začetkom dvomesečnega vrhunca sezone tako hotelirjem, gostincem kot tudi turistom mudi, da bi ujeli vsaj delček grškega poletja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta