Madžarska vlada namerava podaljšati izredne razmere tudi za obdobje volitev, ki bodo prihodnje leto

STA, M.R.
24.11.2021 15:54

Madžarska vlada namerava izredne razmere zaradi pandemije covida-19, ki sedaj veljajo do konca leta, podaljšati vse do junija prihodnje leto. To pomeni, da bodo veljale tudi v času aprilskih parlamentarnih volitev. Podpredsednik vlade Zsolt Semjen je ustrezen predlog že posredoval v parlament.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V madžarskem parlamentu ima desno konservativna vlada večino, zato je pričakovati, da bodo poslanci podaljšanje izrednih razmer tudi podprli.

Madžarska zakonodaja omogoča premierju Viktorju Orbanu, da v času izrednih razmer vlada z odloki. Kritiki vladi očitajo, da to že sedaj izkorišča za pridobitev političnih prednosti in gospodarskih koristi.

Orban na Madžarskem vse od leta 2010 vlada na deloma avtoritarni način. Z Evropsko unijo je v sporu zaradi domnevnih kršitev vladavine prava. Kako se bodo na Madžarskem iztekle parlamentarne volitve prihodnje leto, je v celoti odprto. Široko opozicijsko zavezništvo namerava nastopiti s skupno listo pod vodstvom nestrankarskega Petra Marki-Zaya. V javnomnenjskih raziskavah je opozicijsko zavezništvo trenutno štiri odstotne točke za Orbanovo stranko Fidesz.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta