Mazači spet nad dvojezične table na avstrijskem Koroškem

STA, Va
22.07.2024 16:50

Slovenske zamejske organizacije opozarjajo, da gre za kaznivo dejanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
NSKS

Na avstrijskem Koroškem sta bili na območju občine Škocjan v zadnjih dneh tarča vandalizma dvojezični krajevni tabli. To je najostreje obsodil Narodni svet koroških Slovencev (NSKS). Opozorili so, da poškodovanje dvojezičnih krajevnih tabel velja za kaznivo dejanje.

Narodni svet koroških Slovencev najostreje obsoja mazaško akcijo in pričakuje, da bodo oblasti uspele čim prej izslediti storilce in jih ustrezno kaznovati, so sporočili. Prepričani so, da je šlo za "poskus spodkopavanja vse boljšega ozračja v deželi. Poleg tega takšna dejanja škodijo ugledu Koroške po svetu".

V občini Škocjan v okraju Velikovec je bilo na tabli počrnjeno slovensko ime vasi Gluhi Les, nekaj dni pred tem pa je bil prelepljen tudi dvojezični krajevni napis v Šentprimožu. Pri NSKS so spomnili, da gre pri tem za kaznivo dejanje, ki se kaznuje z zaporno kaznijo do pol leta.

Do incidenta so kritični tudi pri Gospodarski listi Škocjan (GWL), predstavnica Sonja Kert Wakounig je opozorila, "da taka dejanja v naši družbi ne smejo imeti prostora", poroča slovenski portal avstrijske javne radiotelevizije ORF.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta