Mlada beloruska šprinterka, ki jo je Janša povabil v Slovenijo, na poljskem veleposlaništvu v Tokiu

M.R.
02.08.2021 11:30
Atletinja Kristina Timanovska, ki jo je Belorusija dan pred napovedanim nastopom vrgla iz ekipe, je ob zaščiti japonskih oblasti prišla na poljsko veleposlaništvo v Tokiu. Pred tem je noč preživela v hotelu na letališču Hendai, kjer so jo varovali policisti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristina Cimanouskaja bi morala nastopiti danes.
Epa

Predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Mark Adams je sporočil, da so z 24-letno Kristino Timanovsko stopili v stik predstavniki številnih agencij, med drugim tudi agencija Združenih narodov za begunce. Zatočišče sta ji ponudili Češka in Poljska, na twitterju pa je tudi slovenski premier Janez Janša zapisal, da je dobrodošla v Sloveniji.

Namestnik poljskega zunanjega ministra Marcin Przydacz pa je že tvitnil, da je Timanovska dobila humanitarni vizum ter da ji bo poljska pomagala pri nadaljevanju kariere.

Beloruska šprinterka bi morala namreč danes nastopiti v teku na 200 metrov, a jo je včeraj beloruski olimpijski komite odstranil iz ekipe, saj se je pred tem na družbenih omrežjih pritoževala, da so jo skušali s prisilo uvrstiti še štafetno tekmo 4 x 400 metrov, saj se je izkazalo, da nekatere druge članice beloruske ekipe ne bodo mogle nastopiti, ker niso opravile zahtevanih protidopinških testov.

Zaradi njenega videa je postala tarča kritik v državnih medijih, eden izmed njih pa je poročal, da v njej ni ekipnega duha. Timanovska je dejala, da so ji včeraj prišli v hotel povedati, da ima eno uro časa, da spakira svoje stvari, potem pa da jo bodo odpeljali na letališče in v domovino. "Iz države me skušajo spraviti brez mojega dovoljenja," je nato dejala v videu, ki je bil objavljen na Telegramu, na kanalu beloruske organizacije, ki podpira športnike, ki so jih onemogočili ali zaprli zaradi njihovega političnega prepričanja. Predstavnik te organizacije, ki je bil z njo v stiku, je za britansko medijsko hišo BBC dejal, da je 24-letno športnico zdaj strah za njeno družino.  

Beloruski olimpijski komite, je uradno sporočil, da so jo iz olimpijske reprezentance odstranili zaradi "njenega čustvenega in psihološkega stanja". Zdaj bo moral beloruski komite za MOK pripraviti celovito poročilo o dogajanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta