Moldavci z zelo tesno večino podprli nadaljnjo pot k EU, iz Bruslja očitki o ruskem vmešavanju brez primere

STA, Va
21.10.2024 13:14

Da se članstvo v Evropski uniji kot strateški cilj države vpiše v ustavo, je po skoraj vseh preštetih glasovih odločilo 50,4 odstotka volivcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica Moldavije Maia Sandu je za tako tesen rezultat okrivila vmešavanje Rusije.
Reuters

Po podatkih osrednje volilne komisije je po 99,5 odstotka preštetih glasov za glasovalo 50,4 odstotka volivcev, proti pa 49,6 odstotka. Gre za razliko približno 12.000 glasov. To je presenetljiv rezultat, saj naj bi bil glede na ankete pred glasovanjem uspeh referendumskega vprašanja zagotovljen. Ob postopnem kapljanju izidov je sprva kazalo, da bodo Moldavci približevanje EU v državi z 2,6 milijona prebivalcev, ki meji na Romunijo in Ukrajino, celo zavrnili.

Predsednica Moldavije Maia Sandu, ki se bo za novi mandat morala potegovati v drugem krogu, je za tako tesen izid okrivila vmešavanje Rusije. Proevropska predsednica je ponoči, ko je še kazalo na neuspeh referenduma, omenjala tuje vmešavanje prek kriminalnih skupin. Kot trdi predsednica, obstajajo dokazi o 300.000 kupljenih glasovih, več deset milijonov evrov pa je bilo po njenih besedah porabljenih za laži in propagando.

Pri tem ni neposredno omenila nobene države, so se pa že pred volitvami pojavljala svarila pred vmešavanjem Rusije. Ta je danes pozvala Sandu, naj za to predstavi konkretne dokaze. "To so resne obtožbe. Če zaradi nekih kriminalnih skupin ni prejela glasov, mora predstaviti dokaze," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov

Obenem je izrazil prepričanje, da so se na volitvah dogajale nepravilnosti, češ da veliko podatkov zbuja vprašanja. "Priča smo povečanju števila glasov za Sandu in usmeritev proti Evropski uniji, ki ga je težko pojasniti," je izjavil.

Sočasno z referendumom so namreč potekale predsedniške volitve, na katerih je Sandu sicer uspelo zmagati z 42 odstotki glasov. Za vnovični mandat pa se bo morala v drugem krogu 3. novembra pomeriti z nekdanjim tožilcem Alexandrom Stoianoglujem, ki ga podpirajo proruski socialisti in je dobil podporo 26 odstotkov volivcev, kar je več od pričakovanega.

Kišinjov je junija letos začel pristopna pogajanja z EU, obenem pa ima Rusija v Moldaviji, eni najrevnejših držav v Evropi, tradicionalno velik vpliv.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta