Moskva izdala nalog za aretacijo novinarjev RAI. Italija: Gre za preganjanje medijske svobode

STA, M.R.
08.10.2024 12:34

Rusko sodišče je v ponedeljek izdalo nalog za aretacijo dvojice poročevalcev italijanske radiotelevizije RAI, ki jima očita nezakonit vstop v regijo Kursk, od koder sta avgusta poročala o vdoru ukrajinskih sil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Italijanska novinarka Stefania Battistini je avgusta poročala iz Kurska.
Profimedia

Sodišče v regiji Kursk je v ponedeljek izdalo nalog za aretacijo Simoneja Trainija in Stefanie Battistini ter zahtevalo njuno izročitev ruskim oblastem. Poročevalca italijanske radiotelevizije RAI obtožuje, da sta ob poročanju iz regije avgusta nezakonito prestopila državno mejo.

Rusko sodišče je za italijanska novinarja odredilo pridržanje na ruskem ozemlju oz. od trenutka izročitve, ki pa glede na stanje odnosov med Moskvo in Rimom ni verjetna. Za očitano dejanje je sicer po poročanju ruske tiskovne agencije Tass zagrožena kazen do petih let zapora.

Zaradi enakih očitkov so ruske oblasti kazenske preiskave uvedle še proti več drugim novinarjem, ki so takrat poročali o vdoru ukrajinskih sil v rusko regijo.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je zahtevo ruskih oblasti danes v objavi na omrežju X obsodil in nalog za aretacijo novinarjev RAI označil kot še eno obliko "preganjanja medijske svobode". Dodal je, da bo italijanska vlada vselej branila pravico do neodvisnega informiranja javnosti.

Vlada premierke Giorgie Meloni sicer velja za odločno podpornico Ukrajine v boju proti Rusiji. Napadeni strani pomaga tudi z dobavo orožja.

Moskva je avgusta zaradi poročanja Trainija in Battistini na pogovor že poklicala italijansko veleposlanico v Moskvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta