Na Japonskem volitve v senci atentata na Abeja

STA
10.07.2022 09:10

Japonska je še vedno pretresena zaradi napada na Abeja, ki ga je izvedel 41-letni nekdanji marinec Tetsuya Yamagami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Na Japonskem danes volijo člane zgornjega doma parlamenta. Volitve potekajo v senci petkovega atentata na nekdanjega premierja Shinza Abeja, ki je bil ustreljen na ulici med predvolilnim shodom v mestu Nara.

Na Japonskem vsake tri leta vodijo polovico od 248 članov zgornjega doma parlamenta.

Zaradi atentata so v petek kampanjo prekinili, a se je v soboto, dan pred volitvami, nadaljevala. V ospredju sta naraščanje cen, ki čedalje bolj skrbi Japonce, ter grožnja težav v oskrbi z elektriko v času, ko se država sooča z vročinskim valom.

Glede na ankete se na volitvah obeta zmaga vladajoče Liberalno-demokratske stranke premierja Fumia Kishide, katere član je bil tudi pokojni Abe. Skupaj z manjšo koalicijsko partnerico, stranko Komeito, naj bi prepričljivo zmagala. Stranki imata sicer v zgornjem domu parlamenta večino že zdaj.

Japonska je še vedno pretresena zaradi napada na Abeja, ki ga je izvedel 41-letni nekdanji marinec Tetsuya Yamagami. Nekdanjega premierja je ustrelil z doma narejeno puško, japonski mediji pa danes poročajo, da je najprej načrtoval bombni napad.

Napadalca so prijeli, mediji pa poročajo, da je bil razlog za napad sovraštvo do verske skupine, ki jo je Abe podpiral. Njegova mati naj bi namreč skupini dala velike vsote denarja, kar jo je uničilo.

Po poročanju medijev naj bi šlo za sekto korejskega ustanovitelja San Myung-muna, ki ima pripadnike v številnih državah, tudi na Japonskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta