Na volitvah v Srbiji premočna zmaga SNS predsednika Aleksandra Vučića

Srbijo bo še naprej vodila koalicija Srbske napredne stranke predsednika Aleksandra Vučića in socialistov Ivice Dačića

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če kdo ni imel zaščitne maske, jo je dobil na volišču.
EPA

V Srbiji so kot prvi v Evropi po začetku pandemije novega koronavirusa šli na parlamentarne in lokalne volitve. Predsednik volilne komisije Vladimir Dimitrijević je sporočil, da so na vseh voliščih izvajali zaščitne ukrepe v skladu s priporočili kriznega štaba. Povedal je, da so vsi člani volilnih odborov nosili zaščitne maske in rokavice. Volivcem so prav tako priporočali uporabo zaščitnih mask, tistim, ki jih niso imeli, pa so jih dali na volišču. Volitev se je udeležilo okoli 50 odstotkov volilnih upravičencev, nekaj manj kot leta 2016, vse pa je potekalo brez večjih nepravilnosti. Po prvih neuradnih rezultatih je Srbska napredna stranka premočno zmagala z okoli 60 odstotki osvojenih glasov, socialisti so jih dobili 13 odstotkov, ostali pa drobitinice.

Bojkot opozicije

Volitve, na katerih je 6,6 milijona volivcev ob poslancih izbiralo tudi člane občinskih in mestnih skupščin ter pokrajinske skupščine Vojvodine, bi morale biti 26. aprila, a so jih zaradi pandemije in razglasitve izrednih razmer 15. marca preložili. V opoziciji so tudi tokrat pozivali k preložitvi volitev na jesen zaradi naraščanja števila okužb, a oblasti so vztrajale pri izvedbi, češ da so razmere pod nadzorom in da ustava ne omogoča novih preložitev. V zadnjih dneh vsak dan poročajo o več kot 90 novih okužbah. Včeraj so tako poročali o 91 novih primerih in eni novi smrtni žrtvi.
Za 250 poslanskih sedežev se je potegovalo 21 strank in zavezništev, a je bil zmagovalec, tudi zaradi nadzora nad mediji in razdeljenosti opozicije, znan že mesece. Srbski napredni stranki (SNS) predsednika Aleksandra Vučića in njenim zaveznikom na listi Aleksandar Vučić - Za naše otroke so ankete napovedovale skoraj 60 odstotkov glasov. Ob bojkotu glavne opozicijske Zveze za Srbijo (SzS) pa je kljub znižanju volilnega praga s petih odstotkov na tri pričakovati, da bo le nekaj opozicijskih strank prišlo v skupščino.

Le redki tuji opazovalci

Glasove je že dopoldne oddalo več politikov, med njimi predsednik Vučić. Izrazil je upanje, da bo jegova stranka dosegla dober rezultat, tako da lahko nadaljujejo reforme. Premierka Ana Brnabić, ki menda ne bo znova dobila tega mandata, pa je ob oddaji glasu v Beogradu izrazila upanje, da bodo državljani izkazali zaupanje "timu predsednika Vučića" in s tem pokazali, da želijo nadaljevati pot, ki so jo zastavili leta 2014. Kakršnakoli volilna udeležba bo, bo po njeni oceni dobra, torej ne bo pomenila neuspeha. Pomembna sta le rezultat in potrditev Vučićeve politike, je dejala. Zunanji minister in predsednik vladne Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivica Dačić jpa je izrazil pričakovanje večje podpore volilni koaliciji njegove stranke z Enotno Srbijo, saj država potrebuje politično stabilnost.
Zaradi epidemije covida-19 je volitve spremljalo le nekaj misij tujih opazovalcev. Volitve je nadzirala omejena opazovalna misija OVSE, tudi na Kosovu, njene ugotovitve pa bodo podlaga za oceno EU o demokratičnosti volilnega procesa. Ob domačih opazovalcih je volitve spremljala tudi misija evropske mreže ENEMO, ne pa tudi Evropskega parlamenta, ki je več mesecev z oblastmi vodila dialog o pogojih volitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta