Nasin rover Vztrajnost pri pobiranju vzorca tal Rdečega planeta neuspešen

09.08.2021 16:42
V prvem poskusu se je vrtalnik vključil, cev za vzorec se je odprla, le noben kos kamnine se ni znašel v njej.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasin rover Vztrajnost na Marsu.
EPA

Nasinemu roverju Vztrajnost ni uspelo odvzeti prvega vzorca tal v kraterju Jezero na planetu Mars. Kot poročajo ameriške agencije, bi moral pobrati kos skale in delčke prahu, ki bi ju shranil za poznejši transport na Zemljo, kjer bi vzorce lahko bolj natančno analizirali, a prvi odvzem ni bil uspešen. 

V notranjosti roverja je nameščena rotirajoča skupina svedrov ter 43 cevk za hrambo vzorcev, ki samo čakajo, da jih Vztrajnost napolni. Vzorce bo nato robotski raziskovalec odvrgel na določenih lokacijah, da jih bo mogoče pozneje enostavno najti in preučiti. 

Površje Rdečega planeta.
EPA

V prvem poskusu pridobiti vzorec se je vrtalnik vključil, cev za vzorec se je odprla, le noben kos kamnine se ni znašel v njej. Ameriška vesoljska agencija Nasa pojasnjuje, da je celotni proces odvzema vzorca tal povsem avtonomen. Eden izmed korakov je meritev volumna spravljenega vzorca, ki jo izvede rover, postopek pa ni zaznal potrebnega upora, ki bi nakazoval, da je karkoli shranjeno v cevi, so pojasnili. Thomas Zurbuchen z Nase je pojasnil, da tokrat resda ni šlo za zadetek v prvem poskusu, a po njegovem mnenju sodeluje pri projektu prava skupina ljudi, ki bo zagotovila uspeh. 

Znanstveniki bodo sedaj robotu naročili, da natančneje fotografira mesto odvzema in izvrtano luknjo. Želijo namreč ugotoviti, kaj je bilo krivo za neuspeh, preden se odločijo za novi poskus vzorčenja tal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta