Navzkrižno obtoževanje: Panika zaradi trditev o načrtovanem napadu na nuklearko v Zaporožju

Va, STA, tuje agencije
05.07.2023 09:44

Rusija je na strehi tretjega in četrtega reaktorja "namestila predmete, podobne eksplozivu", je v rednem nagovoru izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ruske trditve, da Ukrajinci 5. julija načrtujejo napad na največjo evropsko nuklearko Zaporožje, je povzročilo paniko med prebivalstvom in kolone na meji z Moldavijo, je objavil SkyNews. To da bi lahko bil trik: ruska stran neko namero pripiše ukrajinski, potem pa to sama naredi, tako kot v primeru napada na jez Nova Kahovka.

Kijev in Moskva sta si v torek znova izmenjala obtožbe o načrtovanju napadov. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je francoskemu kolegu Emmanuelu Macronu v telefonskem pogovoru dejal, da Rusija načrtuje "nevarne provokacije" v jedrski elektrarni.

"Predsednika Macrona sem opozoril, da ruske enote pripravljajo nevarne provokacije v jedrski elektrarni v Zaporožju," je po pogovoru z Macronom dejal Zelenski. "Skupaj z IAEA bomo ohranili razmere pod nadzorom," je dodal glede Mednarodne agencije za jedrsko energijo.

Ob sklicevanju na obveščevalne službe je v svojem rednem večernem nagovoru še dejal, da je Rusija na strehi tretjega in četrtega reaktorja nuklearke v Zaporožju "namestila predmete, podobne eksplozivu". Enako je že pred tem zatrdila ukrajinska vojska.

Uslužbenec ruske jedrske agencije Rosatom Renat Karčaja pa je v izjavi za rusko televizijo obtožil Kijev, da pripravlja napad na jedrsko elektrarno. Trdil je, da nameravajo ukrajinske sile v napadu uporabiti "zelo natančno orožje dolgega dosega" in brezpilotne letalnike.

"Razmere so precej napete, saj je nevarnost sabotaže s strani kijevskega režima res velika - sabotaže, ki bi lahko imela katastrofalne posledice," je komentiral tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Režim v Kijevu je že večkrat pokazal, da je pripravljen na vse. Nazadnje smo to videli ob eksploziji hidroelektrarne Kahovka, ki je imela prav tako grozljive posledice," tako Peskov ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta