Nekdanji visoki predstavnik Valentin Inzko o Schmidtovem posegu: BiH lahko v doglednem času postane pravna država

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
04.10.2022 06:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Valentin Inzko: "Schmidt želi premostiti blokade, ki se v BiH kopičijo že leta." 
Valentin Inzko: "Schmidt želi premostiti blokade, ki se v BiH kopičijo že leta." 
REUTERS
Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini, Nemec Christian Schmidt, je na volilni večer presenetil in uro in pol po zaprtju volišč sporočil, da uvaja spremembe volilnega zakona in ustave Federacije Bosne in Hercegovine (BiH).

Kaj to pomeni, smo povprašali njegovega predhodnika na tem mestu, koroškega rojaka iz Avstrije Valentina Zdravka Inzka: "Mislim, da želi Schmidt s to potezo zagotoviti pravočasno implementacijo izidov volitev, da pride do deblokade političnih procesov. V državi je veliko zastojev, saj je prelahko zaustaviti kakšen proces. Pet politikov na državni ravni lahko blokira celo državo. Poudarek Schmidtovih bonskih pooblastil, ki jih ima, je na premoščanju teh blokad. Na primer, še po osmih letih Federacija BiH nima premierja, prav tako že štiri leta niso udejanjeni rezultati tedanjih volitev v Domu narodov. Da ne govoriva o ustavnem sodišču, kjer že tri leta ne pride do imenovanja štirih sodnikov od devetih. Ne da se lahko in precizno določiti, kaj je nacionalni interes, saj pristojni odbor ni imenovan. Zato do sedaj niso mogli pošteno in v polnem obsegu obdavčiti, denimo, stavnic v BiH, ki obračajo 800 milijonov evrov letno. Lastniki se namreč izgovarjajo, da je ta dejavnost v nacionalnem interesu."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta