Nemčija dobavila Ukrajini 18 leopardov

STA, Va
27.03.2023 21:20

"Da, dostavili smo tanke leopard, kot smo napovedali," je potrdil nemški kancler Olaf Scholz. Orožje Ukrajini poslali tudi Britanci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nemški kancler Olaf Scholz je potrdil, da je Ukrajina od Nemčije prejela 18 sodobnih bojnih tankov leopard 2A6 za obrambo pred rusko agresijo. Poleg tankov je Nemčija Ukrajini dobavila tudi strelivo in rezervne dele, poskrbela pa je tudi za usposabljanje ukrajinskih vojakov, so pojasnili v Berlinu. Francoska tiskovna agencija AFP pa je zvečer poročala, da so v Ukrajino prispeli tudi britanski tanki challenger. "So že v Ukrajini," je povedala tiskovna predstavnica ukrajinskega obrambnega ministrstva Irina Zolotar, podrobnosti pa ni navedla.

"Da, dostavili smo tanke leopard, kot smo napovedali," je dejal Scholz v Rotterdamu na novinarski konferenci z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem, s katerim se je srečal na pogovorih o okrepitvi vojaškega sodelovanja med državama. Kot je ob tem še dejal Scholz, so se ukrajinski vojaki v Nemčiji usposabljali za uporabo leopardov.

Po navedbah nemškega ministrstva za obrambo so v Ukrajino skupaj s tanki prispeli tudi strelivo in rezervni deli ter dve oklepni vozili buffalo skupaj s posadkami, ki so se urile v Nemčiji. Že pred tem je v Ukrajino prispelo 40 nemških pehotnih bojnih vozil tipa marder.

"Kot smo obljubili, so naši tanki pravočasno prispeli v roke naših ukrajinskih prijateljev. Prepričan sem, da lahko dajo na fronti pomemben prispevek," je dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius.

Po navedbah obrambnega ministrstva v Berlinu bo naslednji korak dobava starejših bojnih tankov leopard 1A5, ki jih trenutno popravlja nemška industrija, to pa financirajo Nemčija, Danska in Nizozemska. Cilj je zagotoviti prvih 25 tankov do poletja, okoli 80 tankov do konca tega leta in v letu 2024 povečati število na najmanj sto leopardov 1A5.

Nemška vlada je po dolgem obotavljanju konec januarja sprejela odločitev, da bo Ukrajini dobavila dolgo želene bojne tanke leopard, s katerimi bi se ukrajinska vojska lahko lažje postavila po robu ruskim silam.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta