Nemčija in Velika Britanija pozvali k trajni prekinitvi ognja v Gazi

STA, Gr.G.
17.12.2023 12:03

Annalena Baerbock in David Cameron sta pojasnila, da ima Izrael pravico do obrambe, vendar mora pri tem spoštovati mednarodno humanitarno pravo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nemčija in Velika Britanija sta pozvali k trajni prekinitvi ognja na območju Gaze. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in njen britanski kolega David Cameron sta v skupnem prispevku za britanski Sunday Times zapisala, da je treba storiti vse za trajno prekinitev ognja, ki bo privedla do trajnega miru.

Reuters

"Naš cilj ne more biti zgolj konec spopadov danes. To mora biti mir, ki bo trajal dneve, leta, generacije. Zato podpirava prekinitev ognja, vendar le, če bo trajna," sta zapisala, povzema francoska tiskovna agencija AFP. "Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da utremo pot trajni prekinitvi ognja, ki vodi do trajnega miru. Čim prej, tem bolje," sta zapisala ministra. "Preveč civilistov je bilo ubitih," sta obžalovala.

Kot sta dodala, pa ne verjameta, da je trenutno pozivanje k splošni in takojšnji prekinitvi ognja, v upanju, da bo nekako postala trajna, pot, ki ji je treba slediti. To bi pomenilo ignoriranje, zakaj se je Izrael prisiljen braniti. Hamas je napadel Izrael na barbarski način in še naprej vsak dan izstreljuje rakete, da bi ubil izraelske državljane. Hamas mora odložiti orožje, sta poudarila.

EPA

Zunanja ministra sta pojasnila, da ima Izrael pravico do obrambe, vendar mora pri tem spoštovati mednarodno humanitarno pravo. "Izrael ne bo zmagal v tej vojni, če bodo njegove operacije uničile možnost mirnega sobivanja s Palestinci," sta med drugim zapisala. Izraelska vlada bi morala storiti več, da bi razlikovala med teroristi in civilisti, ter zagotoviti, da bi bil njen boj usmerjen proti voditeljem in operativcem Hamasa, sta, kot povzema AFP, dodala zunanja ministra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta