Nemčija pripravljena na dobavo bojnih letal Savdski Arabiji

STA, M.R.
08.01.2024 14:45

Nemčija je pripravljena odpraviti blokado na dobavo več deset vojaških letal eurofighter Savdski Arabiji, so danes sporočile oblasti v Berlinu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Savdska Arabija je že dobila 72 letal eurofighter.
Profimedia

Nemčija je sicer izvoz orožja v državo večinoma zaustavila že leta 2018, kot enega od razlogov za spremembo politike pa Berlin navaja konstruktiven odnos Savdske Arabije do Izraela po izbruhu vojne v Gazi.

Nemčija skupaj z Veliko Britanijo, Italijo in Španijo sodeluje pri izdelavi letal eurofighter, vsaka od njih pa ima pravico vložiti veto na prodajo letal.

Savdska Arabija je leta 2007 z britanskim proizvajalcem vojaške opreme BAE Systems sklenila pogodbo o nabavi 72 eurofighterjev. Podjetje je letala že dobavilo Savdski Arabiji, ki je nato nekaj let pozneje v Londonu sklenila podobno pogodbo o dobavi dodatnih 48 lovcev, poroča bruseljski portal Politico.

Teh doslej še ni prejela, saj je Nemčija izvoz orožja v državo leta 2018 večinoma zaustavila, med drugim zaradi savdske vojaške intervencije v sosednjem Jemnu in umora novinarja Džamala Hašodžija leta 2018 na konzulatu savdske kraljevine v Istanbulu.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock pa je v nedeljo med obiskom v Izraelu naznanila, da je Berlin sedaj pripravljen umakniti svoj veto. Kot enega od razlogov za spremembo politike v Berlinu je izpostavila konstruktiven odnos Savdske Arabije do Izraela po izbruhu vojne v Gazi.

Pohvalila je dejstvo, da se Savdska Arabija in Izrael nista odrekla normalizaciji odnosov in spomnila, da Savdska Arabija pogosto prestreza rakete, ki jih jemenski hutiji izstreljujejo proti Izraelu. "Savdska Arabija tako ključno prispeva k varnosti Izraela," je še dodala.

Odpravi veta na dobavo lovcev Savdski Arabiji je naklonjen tudi nemški kancler Olaf Scholz, pa je sporočil tiskovni predstavnik vlade Steffen Hebestreit. Nemške oblasti sicer dokončne odločitve o dobavi lovcev še niso sprejele.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta