Nemški inštitut: Mednarodna pomoč Ukrajini naglo upada, države so vse manj odločne

M.R.
07.12.2023 19:28

Nemški raziskovalci, ki spremljajo mednarodne pakete pomoči Ukrajini, so objavili, da je mednarodna vojaška in denarna pomoč tej državi v zadnjih mesecih naglo padla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojaki med urjenjem v Nemčiji
Reuters

Od avgusta do novembra je bilo Ukrajini obljubljenih za 2,11 milijard evrov paketov pomoči, je danes objavil Inštitut za svetovno ekonomijo iz Kiela (IfW). 

To je le dobrih deset odstotkov pomoči, ki so jo prijateljske države Ukrajini namenile v enakem obdobju lansko leto, hkrati pa je to najnižja raven pomoči od lanskega februarja, ko je Rusija z vojsko vdrla na ukrajinsko ozemlje. IfW redno spremlja vso obljubljeno pomoč Ukrajini. "Naše številke potrjujejo, da so pomočniki v zadnjih mesecih postali neodločni," je povedal Christoph Trebesch, vodja ekipe, ki spremlja pomoč Ukrajini. 

Kijev je vse bolj odvisen o mahnem številu sicer velikih podpornikov, kot so Nemčija, ZDA in skandinavske države. ZDA in EU se pogovarjata o velikih paketih pomoči, a sta se zapletli v političnih sporih. "Glede na nejasnosti glede nadaljnje ameriške pomoči, se lahko Ukrajina nadeja le, da bo Evropska unija končno odobrila svoj dolgo napovedani paket pomoči v višini 50 milijard evrov," je dejal Trebesch. Nadaljnje odlašanje pa bi lahko le okrepilo Rusijo.

Pričakuje se, da bo odločitev o evropski pomoči sprejeta na prihodnjem vrhu šefov držav in vlad sredi decembra. A obstajajo tudi nasprotniki, med njimi je na primer Madžarska. Države članice Evropske unije in evropske institucije že v tem trenutku glede na podatke raziskovalcev namenjajo več pomoči kot ZDA, ki so sicer največji posamezni donator Ukrajini. Večji paket izredne pomoči, ki so jo obljubili Ukrajini, predstavlja tudi napovedana dobava lovskih letal F-16 iz več evropskih držav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta